Johan Bergendorff: Sockerkrig i Storbritannien

3:08 min
London måndag. Jag är i ett flott köpcentrum på en italiensk restaurangkedja och ber att få ett stort glas läsk. Det kostar väl extra frågar jag servitrisen som ser konfunderad ut?

Jo för visst har väl er ägare den nakne kocken, Jamie Oliver bestämt sig för att lägga på 10 pence, alltså motsvarande knappt en och en halv krona för varje glas med sockrade drycker, i en sorts självpåtagen läskskatt?

Jodå, servitrisen nickar uppmuntrande, det går till en fond för välgörande ändamål, som ska få ned barnfetman i landet, en tredjedel av brittiska barn är numer feta eller överviktiga . Fast alla gäster är inte lika glada åt att betala extra för läsken, lägger hon till. Sen blir hon plötsligt lite misstänksam mot min frågvishet, du är väl inte från media, för jag får inte prata med journalister, säger hon med ett ansträngt leende och dryper iväg.

Tv-kocken Jamie Oliver är på ett nytt engelskt korståg. För några år sedan var det brittiska skolbarn som skulle slippa skräpmat till lunch, nu har han skrivit ihop ett sockermanifest och säger att tillsatt socker är hälsovådligt, i klass med tobak. Han har försökt tvinga brittiska regeringen att inför en skatt på all läsk i landet, gärna upp mot tre kronor per liter. Det skulle kunna minska antalet feta i landet på sikt med 200 000 personer och dessutom skrapa ihop 1 miljard åt en ansträngd sjukvårdsapparat, dit han vill att skattemedlen ska gå.

Men trots en petition med nästan 150 000 underskrifter så har brittiska politiker hittills varit svårflörtade och vill fortsätta på den inslagna vägen att läsk och snabbmatsindustrin självmant ska minska på kalorimängden i det de säljer. Det vill gärna industrins lobbyister också.

Men semesterorten Brighton har hörsammat Olivers stridsrop och ska nu bli Englands första sockersmarta stad. I TV har också Olivers dokumentär sockerkick gått, där kocken står intill en femåring som ska få bruna håliga tänder utdragna, något som årligen händer 26 000 brittiska barn före mellanstadiet. I en annan scen så är det en typ två diabetiker som har fått sin fot bortopererad. 7000 britter blir amputerade på det här sättet om året.

Och kändiskocken är inte ensam på barrikaderna. 26 professorer och kostforskare har startat gruppen Action on Sugar och vill att regeringen lyssnar på sina egna rådgivare som efter mycket vånda kommit fram till att britterna måste halvera sitt sockerintag. Inte mer än 5 procent av de dagliga kalorierna bör komma från tillsatt socker, precis samma slutsats som Världshälsoorganisationen dragit.

Några få länder har redan en läskskatt, Frankrike till exempel, och Mexiko, men det finns starka industriröster som ifrågasätter att det spelar någon roll vad man stoppar i sig. Att den globala fetmaepidemin beror nästan bara på för lite motion, och att folk måste få välja själva vad de stoppar i sig. Det kan tyckas som en Davids kamp mot Goliat, men i det här fallet är David, kändiskock, miljardär och med miljontals Tv-fans. Så det sockerkrig som nu blossat upp i Storbritannien är inte läskjättarna säkra på att vinna.