Efter Hollywood-krav: Onödig ny digitalisering tvingar biografer att stänga?

20 min

Helt utan debatt har Sverige och EU gått med på att digitalisera Sveriges och Europas biografer till den standard som den amerikanska filmindustrin bestämt: 2K. Därför riskerar många mindre biografer, som nyligen digitaliserats med lika bra teknik, att stängas. De har inte råd att byta utrustning en gång till. -En groteskt situation, säger Ulf Berggren på Bio Scala i Båstad, som också driver årliga Lilla Filmfestivalen.

-Biografägarna riskerar samtidigt ständiga uppgraderingar av sin utrustning. Och ingen protesterar, varnar Ulf Berggren.

Frågan är varför alla länder finner sig i den ekonomiskt hårt pressade amerikanska filmindustrins direktiv?

Strukturomvandlingsstöd till USA:s filmindustri 

Och inte nog med att Hollywood på det här sättet får ett enormt strukturomvandlingsstöd från resten av världen, den påtvingade digitaliseringen innebär dessutom en sorts teknikmonopol.

-Jag kan inte köpa den norska projektor jag vill ha. Företaget får inte licens, trots att deras teknik är bättre, berättar Ulf Berggren.

Samma gäng får svara på kritiken 

Publicerat låter samma panel som var med i förra veckans diskussion om filmpolitik svara på kritiken:

Nämligen Gunnar Bergdahl, kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad, Thomas Runfors, informationschef på SF Bio och Hans Wallmark, riksdagsledamot (M), som satt i senaste filmutredningens referensgrupp.

Och hur ser en österrikisk biografägare på saken?

I programmet hörs också den oberoende biografägaren Nikos Grigoriadis från Graz i Österrike, som även är medlem i nätverket Europa Cinemas.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".