Tunisiens okända islamister

43 min

Efter diktaturens fall i Tunisien vågar nu oppositionella röster träda fram. Frågan är vilken roll islamistiska partier kan få i ett framtida Tunisien och hur deras ledare ser på islams roll i politiken.

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén har mött en av de högsta ledarna i Renässanspartiet, Abdelfattah Mourou som belagts med munkavel och varit tvungen att dölja sina tidigare politiska verksamheter. Han har istället verkat som advokat i Tunisien.

Hör också Tammam Asbai som för 20 år sedan flydde till Sverige. Han var aktiv i en studentförening som president Ben Ali inte tolererade. Nu andas han och övriga i den tunisiska föreningen "Frihetens vänner" morgonluft och de sympatiserar med det islamistiska Renässanspartiet. Nordafrikakännaren Frederic Volti på St. Andrews University i Skottland gör en bedöming av islamisternas roll.

- Den överväldigande majoriteten tunisier är troende muslimer, men det betyder inte att man vill ha islamism utan en stat som tar hänsyn till religionen, säger han till vår reporter Sören Wibeck.

- Den överväldigande majoriteten tunisier är troende muslimer, men det betyder inte att man vill ha islamism utan en stat som tar hänsyn till religionen, säger han till vår reporter Sören Wibeck.

Nu får anglikaner plats inom katolska kyrkan. På nyårsdagen togs det första formella steget då tre engelska biskopar upptogs i den katolska kyrkans gemenskap. Biskop Keith Newton berättar om varför han valt att lämna den anglikanska kyrkan och vilken roll han kommer ha i den nya inomkyrkliga strukturen där man kommer behålla de anglikanska kyrkotraditionerna.

Christopher Meakin, eukeminikansvarig på Svenska kyrkan analyserar hur utvecklingen kommer påverka eukeminiken mellan de två världsomfattande kyrkorna.

Utrikeskrönikan av Sveriges Radios kulturkorrespondent handlar om andlig och värdslig svindel.

Politiseringen av religioner är ett hot mot demokratin och stryper kvinnors rättigheter och möjligheter. Det menar ett nätverk av feminister som träffades i Kairo nyligen. Många av dem kom från muslimskt dominerade länder och berättade om hur kvinnors förhållanden försämras när islamsk fundamentalism stärker sina ställningar. Frilansjournalisten Karine Mannerfeldt besökte konferensen i Kairo som kom till stånd efter ett initiativ av den kände feministen och författaren Nawal Al-Saadawi.Den nya kulturtidskriften Sans har precis lanserats. Den vill verka i upplysningens anda och första numret handlar om religionskritikens dilemma. En av redaktörerna Sara Larsson gästar programmet.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".