Franz Berwalds liv och musik i radioperspektiv - del 4

54 min

Krönet på Berwaldåret 1968, 100 år efter tonsättarens död, var det sceniska uruppförandet av Drottningen av Golconda, den opera Berwald skrev för sin tidigare elev, storsångerskan Christina Nilsson.

”Ej en ton har jag komponerat till Drottningens roll utan att tänka på Dig”, står det i ett av hans vänliga brev till henne. Varken hon eller någon operachef tog sig dock an verket under Berwalds livstid.

Men i samband med 100-årsjubileet skulle operan ges en chans på Kungl. Teatern; initiativet hade kommit från Sveriges Radios musikavdelning. Operan innehåller mycket härligt fullödig musik även om den i likhet med Beethovens Fidelio saknar dramatik. ”Där är så otroligt granna arior”, sa Tor Mann hänfört i en intervju. Han visste vad han talade om, för han hade dirigerat både ett konsertant framförande och den radioversion som spelades in 1958.

Urpremiären av Drottningen av Golconda sändes direkt i MusikradionFranz Berwalds dödsdag, och över huvud taget fick radiolyssnarna möjlighet att höra en stor del av Berwalds musikaliska produktion under året – symfonier, kammarmusik och musikdramatiska verk.
Också Skolradion uppmärksammade Berwald, och SVT producerade en Berwaldfilm – på den tiden var SR och SVT samma bolag.

Samma år som Berwald drog slutstrecket i Drottningen av Golconda, 1864, invaldes han sent omsider i Kungl. Musikaliska akademien, och tre år senare blev han av samma akademi utnämnd till kompositionslärare vid konservatoriet. Han fick också uppdraget att revidera Haeffners koralbok. Efter att ha livnärt sig som glasbruksdisponent under 1850-talet och därefter bland annat bedrivit affärsverksamhet, kunde han nu livnära sig inom det musikaliska området, och han fick erkännande och en position i musiklivet.

Glädjen blev dock kortvarig. På våren 1868 insjuknade Franz Berwald i lunginflammation, och den 3 april gick han bort.

Även om Berwald inte var helt bortglömd under senare delen av 1800-talet, var det ändå under 1900-talet som hans musik började förekomma alltmera frekvent på konsertprogrammen. Onekligen har Sveriges Radio genom sin medvetna odling av hans musik och genom att låta Berwaldkännare berätta om både verk och person, bidragit till att Berwald idag med all rätt har en plats som en av de mest betydande tonsättarna i den svenska musikhistorien.

När invigningen av Sveriges Radios orkesterstudio närmade sig mot slutet av 1970-talet, diskuterades namnfrågan ingående. Till slut enades man om att kalla det nya konserthuset för Berwaldhallen – helt följdriktigt kan det tyckas med tanke på den långa Berwaldtradition som finns inom företaget. Den 30 november 1979 tog Sveriges Radios Symfoniorkester under festliga former sin nya arbetsplats i bruk. På invigningsprogrammet stod bland annat Franz Berwalds uvertyr till Estrella de Soria och Sinfonie singulière. Dirigent var orkesterns dåvarande chefdirigent Herbert Blomstedt.

I det fjärde och sista av Christina Tobecks programserie om Franz Berwalds liv och musik i radioperspektiv får vi bland annat höra delar av Ingmar Bengtssons högtidsanförande 1968, avsnitt ur biografiförfattaren Ingvar Anderssons stora Berwaldserie strax efter jubileumsåret, liksom Herbert Blomstedts, Nils Castegrens, Erling Lomnäs, Tor Manns reflektioner. Programmet innehåller också glimtar från Berwaldhallens invigning och citat ur musikinspelningar hämtade ur Sveriges Radios arkiv.

En serie P2-dokumentärer av Christina Tobeck


Musik av Franz Berwald i P2 i anslutning till dokumentärserien:

Tisd 17.11. i Klassisk förmiddag kl 10.03: Pianokvintett nr 2 A-dur
Torsd 19.11. i Klassisk förmiddag kl 10.03: Symfoni Ess-dur, Naïve
Torsd 19.11. i Musik mot midnatt kl 21.00: Gunnar Bucht, Sinfonie gracieuse ou l’Apothéose de Berwald (SR:s beställningsverk till Berwaldjubileet 1996)

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.23
  Håkan Falk, Christian Schultze, Orgel I Rydebäck (Skåne): Rydebäckskyrkan - En Lantlig Bröllopsfest
  Album: Rykten
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: DB PRODUCTIONS
 • 14.25
  Sixten Ehrling, London Symphony Orchestra - Symfoni Nr 4 Ess-Dur
  Album: Sinfonie Singulière
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: BLUEBELL OF SWEDEN
 • 14.49
  Sten Broman, Sveriges Radios Symfoniorkester (Stockholm) - Symfoni Nr 1 G-Moll
  Album: Berwald X 2
  Kompositör: Franz Berwald
  Bolag: CAPRICE
 • 14.58
  Radioorkestern (Stockholm), Tor Mann, Dirigent - Symfoni Nr 4 Ess-Dur
  Kompositör: Franz Berwald
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista