Känner du dig blåst på husdrömmen?

88 min

Att köpa hus kan vara den största affären i livet. Besvikelsen kan då bli stor om det inte funkar som man tänkt sig. Berätta om dina planer eller ett avklarat köp. Gick det rätt till? Tog du försiktighetsåtgärder? I Karlavagnen onsdag är du välkommen att prata med Johanna Linder i Jönköping. Ring 099-110 90 i kväll eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Att köpa bostad är för de allra flesta svenskar den största affären man gör i hela sitt liv. 

Därför ska en mäklare, enligt Mäklarsamfundets etiska regler, företräda både köpare och säljare på bästa sätt genom att "visa objektivitet" och "tillvarata båda parters berättigade intressen". Ändå upplever många köpare att de luras.

"För den händige", "lummig tomt" och "gammeldags charm" kan på mäklarsvenska betyda fallfärdigt hus med igenväxt trädgård och livsfarliga elledningar.

Hur var det när du slog till? Gick det rätt till eller du orolig för att du gjort en dålig affär?

Enligt ny statistik från Fastighetsmäklarinspektionen har antalet anmälningar mot mäklare ökat det senaste året. Framför allt har anmälningarna för lockpriser, när mäklaren sätter ett väldigt lågt utgångspris för att trissa upp det, ökat dramatiskt.

Skräms du bort av skenande priser och rykten om fastighetsbubblor?  Eller är det dags för köparna att skaffa sig egna mäklare? Är du mäklare själv och tycker att din bransch har oförtjänt dåligt rykte?

Ring till Johanna Linder i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

Om du befinner dig i någon tvist om ett husköp eller liknande, tänk på att inte beskriva detaljer då din motpart inte yttrar sig.

Kommentarer här på hemsidan ska vara kopplade till artikeln. Inlägg som inte håller sig till ämnet riskerar att tas bort. Allmänna synpunkter eller frågor hänvisar vi till Lyssnarservice. Kommentarerna bör utmärkas av respekt för andra och hålla en god ton.
Läs också Sveriges Radios regler gällande kommentering.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista