Sveriges Radios Lyrikspris 2015

Här finns inget ljud
”Vita kommun” av Jörgen Lind vann priset under en direktsändning i P1 och P2 där lyriken flätades samman med framföranden av P2:s artist, pianisten David Huang.

”Vita kommun” fick årets pris för att den ”fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma. Det är dikt i ständig rörelse som försöker nagla fast det pågående medan det ännu pågår och sätter fokus på språkets otillräcklighet och nödvändighet. Ett storskaligt och djupt existentiellt projekt som skriver fram jaget och samhället i ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa” (Juryns motivering).

Jörgen Lind är född 1966 i Umeå men är numera bosatt i Göteborg. Han debuterade 1997 med ”Ararat” och har gett ut sju diktsamlingar sedan dess.

Fyra andra diktsamlingarna var nominerade och presenterades under kvällen: ”Inte är vind” av Erik Bergqvist, ” Sånger och formler” av Katarina Frostenson, ”Jag föder rådjuret” av Jila Mossaed och ”Jungfrukällorna” av Carolina Thorell.  

P2:s Artist David Huang framförde under kvällen musik för solopiano: Arvo Pärts ”Für Alina”, Franz Schuberts ”Andantino ur Sonat för piano nr 20 A-dur” och Johann Sebastian Bachs ”Bourrée ur Engelsk svit nr 2”.

Efter att ha vunnit Solistpriset 2014 har David Huang etablerat sig bland landets främsta unga pianister. Som Sveriges Radios P2:s Artist gör David åtskilliga radioinspelningar och framträdanden.

Producent: Nenne Zetterberg-Sundqvist
Programledare: Andreas Lindahl

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.36
    Franz Schubert - Andantino i A dur ur sonat D 959
    David Huang
  • 19.56
    Johann Sebastian Bach - Prelude ur Engelsk svit nr 2 i A-moll
    David Huang