Musik är passion och arbete, men även tröst och skydd mot lidande och diskriminering. - Robert Lakatos, ungersk pianist.

41 min
Vi möter pianisten Robert Lakatos, författaren Lawen Mohtadi, sakkunnige Domino Kai, aktivisten Diana Nyman och Sven Hovmöller från "Hemlösa EU-migranter". Del 2 av 5 av Birgitta Tollan.

Den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollans nya serie har titeln ”Romer och musik”. Fem program som visar den rika musikkultur som romer har bidragit med till vårt globala musikarv.

Pianisten Robert Lakatos har 12 pianister i familjen. Hans far Béla Szakcsi Lakatos är en mycket känd pianist i Ungern. Robert Lakatos behärskar jazz, folkmusik och klassisk musik och planerar flera utgivningar av Bachs Pianokonserter. Tillvaron som musiker i Budapest och i hela Ungern, fr a för romska musiker, krymper för varje vecka. Robert blir deprimerad när han tänker på den politiska situationen i hemlandet. Han och hans fru, pianopedagog, vill flytta från Budapest p g a den starka antiziganismen i hemlandet.

Robert Lakatos’ morbror flyttade också från Budapest. Han var den välkände violinisten Bela Babai, som från 1953 och under många år framåt spelade på Czardas Hungarian Restaurant på Waldorf-Astoria Hotel i New York.

-Musik är passion och arbete, men även tröst och skydd mot lidande och diskriminering, säger Robert Lakatos.

Författaren och och förläggaren Lawen Mohtadi skrev boken Den dag jag blir fri om författaren och medborgarrättsaktivisten Katarina Taikon och Lawen Mohtadi skrev manus till filmen Taikon. Katarina Taikon lärde sig läsa och skriva först som 26-åring, men blev en av Sveriges mest lästa författare. Hon skrev ett 20-tal böcker, varav 12 var barn- och ungdomsböcker om flickan Katitzi.

Lawen Mohtadi kallar Katarina Taikon för ”Sveriges Martin Luther King”.

- När Martin Luther King var i Sverige 1964 sammanfördes de två av unga fredsaktivister. King blev förvånad över att Sverige också hade problem med diskriminering och rasism och att en stor grupp i samhället inte hade bostäder. Katarina Taikon föddes i ett tält och förde en livslång kamp för romernas medborgerliga rättigheter i Sverige. Tillsammans med aktivister och kulturpersonligheter arbetade hon för att tömma tältlägren som romer bodde i och för romers rätt till skolgång, säger Lawen Mohtadi.


Domino Kai är politisk sekreterare i Europaparlamentet och i riksdagen. Han var anställd hos Diskrimineringsombudsmannen i drygt sex år. Domino Kai är utbildad dramapedagog och för honom är kultur en viktig plattform för arbetet med minoriteters rättigheter. Han vill starta en Marshallplan för romer i Europa.

-Jag blev riktigt medveten om att andra tycker att jag och vi romer är fel när jag var åtta år och var med min bror och mina föräldrar på ett fik i stan. En kvinna sa åt oss att vi skulle gå därifrån. Vår far uppmanade oss att lämna caféet och sa att "Det blir så ibland", berättar Domino Kai.

Diana Nyman är den romska kvinna som blev utslängd från Hotell Sheratons frukostmatsal i Stockholm samma dag som hon skulle vara med och presentera regeringens Vitbok om diskriminering mot romer och annan antiziganism. Hon har varit aktivist i romska frågor i 20 år, ledamot i regeringens Kommission mot antiziganism, hon är ordförande i Romska Rådet i Göteborg och samrådspartner till Göteborgs Pilotkommunsprojekt, vilket skall visa vägen i arbetet för romsk inkludering. Hennes farbror Aleka Stobin arbetade i mer än 30 år aktivt för sitt folks rättigheter i samhället. Han valdes till ordförande i Stockholms Finska Zigenarförening i början av 1970-talet och blev den första ordföranden i Nordiska Zigenarrådet.

-Aleka Stobins rättighetspatos har jag ärvt, säger Diana Nyman, som kämpar mot kränkningar och orättvisor, vilka ibland får henne att känna sig som en tredje klassens medborgare.


Sven Hovmöller är vice ordförande i föreningen Hemlösa EU-Migranter, har gjort över 100 lägerbesök hos fr a rumänska romer i Stockholmsområdet. En enda gång har han hört någon av romerna spela musik.

-Romer i Sverige idag är utsatta för avhysningar, våldsamma attacker och mord, precis som i Östeuropa, där romer lever i en enorm misär utan tillgång till rättigheter. I Sverige lägger myndigheterna ner miljontals kronor på att förstöra EU-migranternas läger. Med samma mål som under 1700-talet då "zigenare" inte fick vistas i Sverige: "Vi gör livet så outhärdligt för dem att de frivilligt lämnar landet", säger Sven Hovmöller, som har en plan över hur tiggarna på våra gator skulle kunna få ett drägligare liv.

-Gör som i Sydafrikas kåkstäder. Hjälp människor med toaletter, elektricitet och enklare bostäder. Bygg gärna en gemensam lokal där de kan spela musik och ha svenskundervisning. Vi kan ge dem samhällsinformation om: sopsortering, allemansrätten, juridik, information om att man inte får röka i tunnelbanan, inte tigga aggressivt, inte förfölja folk. Vi skulle kunna upprätta läkarmottagning och preventivmedelsrådgivning. Många behöver tandvård, förklarar Sven Hovmöller.

Romska grupper

Romerna i Sverige är en heterogen grupp. Det finns många olika romska grupper och olika variationer av språket romani chib.

Här presenteras några av dem:

Resandefolket, räknas som en del av den romska minoriteten. Har levt i Sverige sedan 1500-talet, kanske ännu längre, och ofta sysslat med hantverk och försäljning. De flesta resande har, tvärtemot vad många tror, varit bofasta. Deras handelsresor har ofta varit korta i området. Resandefolket pratar en form av det romska språket romani.

Romanofolket (resande som ser sig som romer) som kom till Sverige på 1500-talet. Romanofolket har också en egen dialekt, svensk romani.

Svenska romer som kom i slutet av 1800-talet från Ryssland och Frankrike och blev kallade zigenare i Sverige.Finska romer som kom på 50-talet från Finland. Många förknippar alla romer med den finskromska kulturen, där kvinnorna har typiska romska dräkter, kalédräkten.Utomnordiska romer kom på 60-talet från Östeuropa, många hade överlevt förintelsen och kom från mycket fattiga förhållanden.Nyanlända romer har kommit under de senaste 20 åren, oftast från Balkan, Bulgarien och Rumänien, och ofta från mycket fattiga förhållanden.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.03
  Esma Redzepova - Djelem Djelem
  Album: When The Road Bends: Tales Of A Gypsy Caravan
  Kompositör: Romsk Trad
  Bolag: World Village
 • 12.07
  Hilja Grönfors, Latso Dzinta - Punaruusut
  Album: Kai Tu Dzaha
  Kompositör: Romer
  Bolag: Global Music Centre
 • 12.10
  Anneli Sari - Gari Gari
  Album: Kultaiset Korvarenkaat
  Kompositör: Romer
  Bolag: Vox
 • 12.15
  Béla Szakcsi-Lakatos - Round About Midnight
  Kompositör: Béla Szakcsi-Lakatos
  Bolag: Budapest Music Center Records
 • 12.22
  Bela Babai - Caprice Tzigany
  Album: Gypsy Love
  Kompositör: Bela Babai
  Bolag: Columbia
 • 12.27
  Niko Radic, Laszlo Borteri - Gelem Gelem
  Album: Gelem Gelem
  Kompositör: Zarko Jovanovic
  Bolag: Sonoton
 • 12.33
  Carmen Amaya, Sabicas - Fiesta De Jerez
  Album: Grandes Figures Du Flamenco (6)
  Kompositör: Trad
  Bolag: Chant Du Monde
 • 12.43
  Ulla Billquist, Sven Rüno - Du Svarte Zigenare
  Album: Den Kompletta Ulla Billquist: 1933-1934
  Kompositör: Karel Vacek
  Bolag: Vax Records
 • 12.47
  Iva Bittova - Fragment 1
  Album: Fragments
  Kompositör: Iva Bittova
  Bolag: Ecm
 • 12.50
  Iva Bittova - Plivam Z Plev Pyru
  Album: Plivam Z Plev Pyru
  Kompositör: Iva Bittova
  Bolag: Sony
 • 12.53
  Ewa Podles, Lukasz Borowicz, Polska Radions Symfoniorkester (Warszawa) - Il Trovatore: Akt 2, "Stride La Vampa"
  Album: Beethoven - Haydn - Rossini - Verdi - Donizetti
  Kompositör: Giuseppe Verdi
  Bolag: DUX RECORDING PRODUCERS
 • 12.56
  Giuseppe Verdi - Il Trovatore: Akt 2, "Stride La Vampa"
  Ewa Podles, Lukasz Borowicz, Polska Radions Symfoniorkester (Warszawa)
  Beethoven - Haydn - Rossini - Verdi - Donizetti
  Textförfattare: Salvatore Cammarano
  Etikett: Dux Recording Producers