IKEA, välfärdsstaten och till robotdammsugarens försvar

41 min
Vad ska egentligen ingå i välfärdsstaten? På vilket sätt har IKEA använt Sverige för att skapa sin företagsimage? Plus: Lyssnare kräver upprättelse för robotdammsugaren.

I går berättade regeringen hur den vill göra migrationspolitiken mer restriktiv. I dag har vi därför bjudit in politiska chefredaktören Tove Lifvendahl och vänsterpartisten Hans Linde. Båda vill att Sverige ska vara ett öppet land, men deras lösningar ser olika ut. Vad ska egentligen ingå i välfärdsstaten?

Dagens program handlar också om IKEA och Sverige. Hur har företaget använt sig av olika berättelser om svenskhet för att bli just IKEA och varför samarbetar Sverige som stat gärna med möbeljätten när landet ska marknadsföras utomlands? Sara Kristoffersson, professor i designhistoria vid Konstfack, och Henrik Selin som är chef för Svenska Institutets enhet för interkulturell dialog kommer till studion. 

Dessutom: efter gårdagens angrepp på robotdammsugaren kommer vi att ge maskinen en ny chans. Lyssnare har vittnat om att den är både effektiv och kan bli kompis med hundar. Och hur ska man se på Zlatans bokning av Stortorget i Malmö inför kvällens match mellan MFF och PSG?

Programledare: Louise Epstein 
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ülkü Holago