Vad är det för vits med humor?

91 min

Kan man inte så här i novembermörkret ibland känna sig riktigt utsvulten på ett riktigt härligt gapskratt så hjärnan piggnar till. Å inte då efter någon dålig göteborgsvits som t.ex, vad heter ljuset på nya Ullevi, jo sportlight. Vad tycker du är roligt och vad skrattar du åt? Det skall kvällens Karlavagn handla om. Ring 099-110 90 i kväll och prata med Leif Hedegärd i Göteborg eller mejla karlavagnen@sverigesradio.se! Du kan också kommentera här på hemsidan eller på vår Facebooksida.

De senaste veckorna har vi kunnat följa hur komiker gått över någon slags osynlig gräns. Senast i tisdags skrev humorduon Far och Son på sociala medier att de ” dödat en pojke i Kambodja”. Inte alls kul, tyckte TV4 som är kanalen som visar Far och Sons realityserie just nu. Men hur var det nu, skall man inte få skämta om vad som helst? Komikern Özz Nujen sa i samband med en av hans föreställningar att det är svårt att försöka vara rolig och än svårare i en farlig, sorglig och en alltmer orolig värld... men desto viktigare är det då att försöka.

Hur kul är du själv? Sneglar du med lite avund på den där roliga tjejen på festen, hon som får alla att skratta? Eller killen på jobbet som lyckas få vilken tråkig vardagsuppgift som helst att bli ett skämt? Och har du vänner eller släktingar som skall skämta om allting trots att det inte är någon som uppskattar dessa lustigkurrar med sin klämkäcka skämt som de återanvänder ändlöst många gånger. Skrattar du då lite krystat med eller vad gör du? Går humor att träna upp som vilket sinne som helst? Eller är det en egenskap man har, vad tror du om det? Skrattet har vi människor i alla fall gemensamt. Det finns tom en världsskrattdag den 1 maj då temat är låt skrattet bullra runt hela vårt klot för en bättre, mänskligare och vänligare värld.

Chefer har mycket att lära av komiker. Det tycker ­Karin ­Adelsköld, som coachar företags­ledare i att använda humor för att bli bättre ledare. Karin finns med i kvällens program och berättar om detta Maud Brandin heter kvinnan som tog skratterapin till Sverige. Idag leder hon skrattgrupper och utbildar även nya skrattinstruktörer. Hon har haft skrattgrupper hos såväl Regeringen, Volvo som IKEA som ett sätt att öka arbetsglädje och motivation. Maud finns också hon med i kvällens program för att berätta om detta. Även de gamla grekerna hade kul. Den brittiska antikforskaren Mary Beard konstaterade häromåret att påfallande många av de 260 skämten i den antika grekiska humorantologin ”Filogelos” (sammanställd på 300-talet e.Kr) fortfarande är gångbara och nämnde en engelsk ståuppkomiker som under ett framträdande uteslutande drog vitsar från denna samling.

Ring till Leif Hedegärd  i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista