Dirigenten Maria Eklund: Jag är född att dirigera

41 min

Hon tar publik och orkestrar med storm, dirigenten Maria Eklund, den Rysslandsfödda Stockholmsbon som har världen som arena. En kvinna som frossar i klangen och använder både pinnen och händerna.

Maria Eklund föddes i Ryssland men har bott i Sverige i 22 år, i större delen av sitt liv. Hon utbildade sig i Moskva, både vid Tjajkovskij-konservatoriet och Gnesins musikakademi.

 - Klangen är viktigast i en orkester, säger Maria Eklund som regelbundet arbetar med flera av de ledande symfoniorkestrarna och operahusen, Arena di Verona, som är världens största utomhusarena, Bolsjojteatern, vilken är Rysslands nationalscen för balett och opera, Berlin Sinfonietta, Norrlandsoperans symfoniorkester, Nationaloperan i Kina, och Ryska Nationalorkestern.
Under åren 2005-2008 var Maria Eklund första gästdirigent vid Ryska symfoniorkestern.

Hennes mentor vid Moskvakonservatoriet var dirigenten Gennadij Rozjdestvenskij som ledde Kungliga Filharmonikerna under 2 perioder (1974-1977, 1992-95). Hon var Rozjdestvenskijs assistent i Helsingfors, London, Stockholm och Moskva
Maria Eklund känner speciellt för de stora ryska tonsättarnas verk.

 - De melodier som tonsättarna använder har ofta en folklig förankring eller förankring i språket. Jag känner väl de intonationer som finns i musiken.

Hösten 2015 har Maria Eklund ett av sina få jobb i Sverige, nämligen på Folkoperan i Stockholm, där hon tillsammans med dirigenten Marit Strindlund turas om att dirigera Verdis opera La Traviata
I dokumentären hör vi Maria Eklund dirigera Göteborgs Symfoniorkester i Leonard Bernsteins Candide, Arena di Veronas kör och orkester i Verdis opera Nebukadnessar och Mascagnis opera Iris.

Maria Eklund är ordförande i föreningen KUPP - Kvinnor upp på pulten, som 2012 bildades för att stötta och aktivt synliggöra svenska kvinnliga dirigenter. KUPP anordnade tillsammans med Kultur i Väst i Göteborg en dirigentkurs för unga kvinnor mellan 15 och 25 år.

I programmet medverkar även musikstuderande Zaida Ponthin som deltog i denna dirigentkurs.

 - Det är viktigt med kvinnliga förebilden på dirigentpulten. Det ger mig en stor skjuts att andra, som är som jag, dirigerar en stor orkester! Det förklarar Zaida Ponthin i programmet.

En P2 Dokumentär av Birgitta Tollan


Medverkande:
Maria Eklund
, dirigent
Jurij Gourman, journalist på Radio Swedens ryska redaktion
Zaida Ponthin, musikstuderande, dirigentelev
Birgitta Tollan, manus, regi och produktion.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Folkoperan Maria Eklund - Ouverture La Traviata
  Kompositör: Verdi
 • 14.10
  Renée Fleming, Joseph Calleja, Patrick Summers, Orchestra Of Saint Luke's (New York) - La Traviata: Akt 1, "E Strano...Ah Fors'E Lui...Follie...Sempre Libera"
  Album: By Request
  Kompositör: Giuseppe Verdi
  Bolag: DECCA
 • 14.21
  Berlin Sinfonietta Maria Eklund - Rigaudon From Holbergs Time Suite In Old Style
  Kompositör: Edvard Grieg
 • 14.24
  Diana Damrau, Gianandrea Noseda, Teatro Regio (Turin): Orkester - I Puritani
  Album: Fiamma Del Belcanto
  Kompositör: ?
  Bolag: ERATO
 • 14.35
  Chicago Symphony Chorus, Georg Solti, Chicago Symphony Orchestra - I Lombardi Alla Prima Crociata: (18)
  Album: Choruses
  Kompositör: Giuseppe Verdi
  Bolag: DECCA
 • 14.56
  Moskvas Filharmoniska Orkester Maria Eklund - Ouvertyrfantasi Ur Romeo Och Julia
  Kompositör: Tjajkovskij
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista