Mix: Känslosamma robotar på galaktiska dansgolv

Här finns inget ljud

Känslosamma robotar på galaktiska dansgolv. Ljudkonstnären och DJ:n Anna Gavanas glidsvävar genom den elektroniska dansmusikens historia.

I veckans Elektroniskt presenterar Anna Gavanas en retro-futuristiska mix med elektronisk musik. En mix som började ta form efter möten med DJs som varit verksamma sedan 70-talet. Tillsammans med DJ-kollegan Anna Öström har Anna precis skrivit färdigt en bok om DJ-historia som kommer ut efter årsskiftet. 

Det blir det en mix som tar sin utgångspunkt bland vinylbackar och Anna Gavanas utforskar stigar mellan italo, electro, space synth, disco och house (beroende på sammanhang har dessa stilar även andra benämningar, som nu-disco, synth wave, italo disco och space disco). "Crate digging" leder till andra nyutgivna och äldre skatter än när man enbart surfar på nätet. DJ-oraklen på de fysiska skivaffärerna visar vägen för Anna, som Micke Goulos på Skivbörsen, Mika Snickars på Snickars Records och Micke Karlsson på Fade Records. Här finner vi musikens hemliga kulturinstitutioner och tempel. Vinylens fysiska dimensioner ger ett mångsidigt förhållningssätt till det förflutna och samtiden. Själva blir mixandet minst sagt en utmaning i och med att vissa äldre produktioner inte är kvantiserade i synk, men resultatet blir desto livligare: en intim sammansmältning mellan kropp, materia, ljud och teknologi. När man lyssnar på mixen kan det vara svårt att avgöra om en låt är utgiven idag, på 70- eller på 80-talet: om det är en remix, en re-edit eller originalmix. Snarare framträder grumligheterna mellan nutid, framtid och dåtid. Även musikens hemvist grumlas när diskot förläggs på rymdfarkoster i kosmos: det blir irrelevant huruvida de är producerade på studios i Madrid, Paris, Berlin, New York, Palermo, Manchester, Istanbul eller Mumbai.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.28
  G-Machine - It's A Shame
  Kompositör: Giovanni Damico
  Bolag: BORDELLO A PARIGI
 • 20.33
  Robotiko Rejekto - Rejekto
  Album: Rejekto
  Kompositör: Talla 2Xlc, Ra-Hen
  Bolag: ZYX-RECORDS
 • 21.00
  Jack Pattern - John Snailhole's Seduction
  Kompositör: Jack Pattern
  Bolag: Xxx
 • 21.06
  Cerrone - Supernature
  Album: Supernature
  Kompositör: Cerrone
  Bolag: COTILLION
 • 21.51
  Lockah - Lawrence's Weird Edit
  Kompositör: Tom Banks
  Bolag: Donky Pitch
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista