20 år sedan freden på Balkan –  finns det något att lära?

97 min
Det är snart 20 år sedan Balkankriget tog slut, som krävde 100 000 liv. Vad har vi lärt oss? Vad borde vi lära oss. Ring Leif Hedegärd i Göteborg på 099-110 90 i kväll.

14 december är det 20 år sedan det blodiga och smärtsamma kriget på Balkan tog slut. Ett krig där 100 000 människor dog och hundratusentals tvingades på flykt varav många kom till Sverige. 

Kvällens Karlavagnen skall handla om hur kriget lever kvar inombords trots att freden är sluten sedan länge. Du som flydde till Sverige från Balkan eller var på annat sätt engagerat i kriget, ring i kväll och berätta din historia.

Under 1990-talets flyktingvåg från Balkan till Sverige beviljades 82 000 uppehållstillstånd. Det fanns en stor oro över hur det svenska samhället skulle klara av att ta emot så många flyktingar. Till Sverige kom sargade människor i mängder som hade förlorat allt och där deras vanliga vardag var ett minne blott. Det kom bussar med människor som fick bo på båtar, tältförläggningar, stugbyar, och gamla militärförläggningar.

Flera kommuner slog larm om att det blev stora ekonomiska påfrestningar, bland annat inom skolan och sjukvården. Malmö kommun gick med underskott på grund av en stor ökning av utbetalning av socialbidrag. Det fanns också en stor oro för hur det skulle gå för alla nya personer på arbetsmarknaden.

Statistiska centralbyrån (SCB) gjorde för två år sedan en undersökning som visar  hur inkomsterna i dag ser ut för personer som kom från forna Jugoslavien. Resultat visar att integrationen av Balkanflyktingarna på arbetsmarknaden har varit lyckad. Efter tio år var 74 procent av männen och 66 procent av kvinnorna sysselsatta. Kartläggningen visade också att fler av flyktingarnas barn än de svenska läste vidare på universitetet.

Det finns en liten film med mycket symbolik i. Den handlar om den gamla bron från 1500-talet i Mostar. En man ropar på sin kompis att han ska komma över till andra sidan. Strax därefter hörs en väldig smäll och bron skjuts sönder av bosnisk-kroatiska stridsvagnar. Bron hade varit stadens emblem och symbol och enat stadens två sidor. Most betyder bro på serbiska, kroatiska och bosniska och är en symbol för mod och manlig grace.

Med anledning av att det är 20 år sedan som det blev fred på Balkan gör Sveriges Radio flera satsningar, utöver kvällens Karlavagnen. På söndag kan du lyssna på dokumentären ”Såren i Sarajevo” som sänds i P1 och är gjord av Dejan Cokorilo där han berättar sin familjs historia. Dejan finns även med i kvällens Karlavagnen.

Ring till Leif Hedegärd  i kväll på 099-110 90 (telefonslussen öppnar 21.00) eller mejla till karlavagnen@sverigesradio.se! Mejla redan i förväg och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med i kvällens program!

Musik som spelats i avsnittet

 • 21.42
  Willie Nelson, Norah Jones - Baby It's Cold Outside
  Album: American Classic
  Kompositör: Frank Loesser
  Bolag: Blue Note
 • 22.23
  Weeping Willows - Christmas Time Is Here Again
  Album: Christmas Time Has Come
  Kompositör: Wayne Bickerton, Tony Waddington
  Bolag: Razzia Records
 • 22.40
  Ghost - He Is
  Album: Meliora
  Kompositör: A Ghoul Writer, Klas Åhlund, Indio Marcato
  Bolag: Universal Music
 • 22.57
  Michael Jackson, Jackson Five - Give Love On Christmas Day
  Album: More Christmas Classics
  Kompositör: The Corporation
  Bolag: Motown
 • 23.10
  Eliza Doolittle - Pack Up
  Album: Pack Up
  Kompositör: George Asaf, Eliza Doolittle, Felix Powell, Matt Prime, Tim Woodcock
  Bolag: Parlophone
 • 23.21
  Backyard Babies - Bloody Tears
  Album: Bloody Tears
  Kompositör: Nicke Borg, Andreas Dregen, Mats Valentin
  Bolag: Gain Production
 • 23.40
  Tommy Körberg - Stockholmsjul
  Kompositör: Stephan Berg
  Bolag: Warner Bros
 • 23.57
  Carole King - You've Got A Friend
  Album: Tapestry
  Kompositör: Carole King
  Bolag: Epic