Åkte på charter – tog med sig flykting hem

16 min
Ali är på flykt på från Afghanistan. Familjen Olsson från Gotland är på charter. Deras vägar korsas på Lesbos i Grekland. Resten är historia. Hur gick det till?

 

Verklighetens sändning i P3 är inställd ikväll, istället sänder Sportextra. Istället levererar vi en splitterny podcast, med en helt fantastisk historia som varit ett hett samtalsämne i Gotlands tidningar.

Den här veckan har vi berättat om de fyra bröderna från Uppsala som tillsammans med en kompis bestämde sig för att göra något åt flyktingsituationen på Lesbos i Grekland. Hit till den lilla ön kommer flera tusen flyktingar varje dag över havet i överlastade gummibåtar. Många kan inte simma och drunkningar förekommer regelbundet. 

Bröderna och kompisen tog ett vanligt charterplan tillsammans med vanliga badturister och var med och tog emot ett stort antal båtar på stränderna. Det var dramatiskt. Vid flera tillfällen var killarnas mardröm på väg att besannas – att tvingas se på när människor dör utan att kunna göra något.

Men nu handlar det inte om dem, utan om några av dom badturister som satt på planet ner. Och en av alla som tagit sig över med båt till Lesbos.

Hör hela historien om hur det gick till när familjen Ohlsson mötte Ali och fick en ny familjemedlem, från den dramatiska poliskontrollen i Danmark – till Alis tårar i bilen på väg till det nya hemmet.