Nobel 2015: Campbell dödar det han älskar

19 min
William Campbell, Nobelpristagare i medicin, ligger bakom upptäckten av läkemedlet ivermektin mot parasiter. Och hans stora passion för rundmaskar märks på övervåningen i det röda huset nära Boston.

William Campbell älskar parasiter, men har ägnat hela sitt liv åt att försöka döda dem. Han lyckades tillsammans med Satoshi Omura i Japan, testa en jordbakterie som de renade fram till antiparasitmedlet ivermektin. Medlet har hjälpt miljontals människor som har drabbats av den typ av rundmaskar som kan leda till flodblindhet eller elefantiasis.

Men det var inte en självklarhet att hans arbetsgivare, läkemedelsbolaget Merck, skulle skänka bort läkemedlet till de fattiga. Själv menar William Campbell att han inte alls var den som övertalade ledningen. Samtidigt minns han ingenting av mötet, där han första och enda gången flögs in med helikopter till bolagets högsta ledning för att berätta om hur medlet fungerade.

Han bor i North Andover några mil norr om Boston. Där har han sin lilla ateljé där han avbildar parasiter precis som de ser ut, enligt honom själv. På tavlorna målar han parasiterna naivistiskt som blommor i vaser. Han menar att han enbart sätter färg på dem, och befriar dem från sin färglöshet i mikroskopen.

Även om han älskar parasiter ägnar han sig åt annat också. Tre gånger i veckan träffar denne 85-årige nobelpristagare sina pensionärskompisar, och spelar pingis tillsammans. Det räknas poäng och kivas om vems tur det är att serva. Allra svårast är det när en förlorad boll inte hinner fångas upp på studs utan börjar rulla på golvet och man måste böja sig ned.