Nobel 2015: Hemlig kod ledde till Nobelpris för Tu Youyou

19 min
Tu Youyou får i år Nobelpris i medicin för malariamedicinen artemisinin. Hon är Kinas första vetenskapliga Nobelpristagare och hennes gärning är på flera sätt präglad av landet.

Den 23 maj 1967 startades det militära forskningsprojekt som fick kodnamnet 523. Det skulle dröja nästan två år innan Tu Youyou fick höra talas om det. Uppdraget var att hitta en ny medicin mot malaria - en vanlig dödsorsak bland soldaterna i Vietnamkriget.

Idag ligger artemisinin till grund för Världshälsoorganisationens rekommenderade behandling mot akut malaria och beräknas rädda 100 000 barn varje år från att dö i sjukdomen.

Men att hennes upptäckter skulle leda till ett nobelpris tycks Tu Youyou inte ha räknat med. Under tillkännagivandet fick hennes man, som som följde kvällsnyheterna, berätta att hon fått Nobelpriset i medicin. Priskommittén sade att den malariamedicin Tu Youyous forskning lett till skapat "närmast omätbart stora" vinster för global hälsa.

- Hon höll på att tvätta sig och jag såg på teve. Jag sade till henne men hon trodde mig inte. Till slut kom hon ut och såg det själv, berättar Li Tingzhao.

Tu Youyou har blivit en känd person efter Nobelpriset och överhopas av förfrågningar och besök. Själv är hon mest intresserad av att fortsätta läsa klassiska texter om kinesisk medicin.

Längre textversion: Så gjorde Tu Youyou modern vetenskap av traditionell medicin