Får färgkrockar dina ögon att se rött?

40 min

Det har varit en stjärnspäckad vecka med Olafur Eliasson och Nobelpristagare på besök. Samtidigt pågår det stora klimatmötet. Vi reder även ut varför olika färger skär sig och om kluvenhet till AI.

En illgrön soffa mot ceriserosa tyg och gyllene tryck? Skär det sig eller inte? Veckans lyssnarfråga handlar nämligen om varför vissa färger tycks skära sig.

Gertrud Olsson har skrivit en avhandling kring hur färger förhåller sig till varandra. Hon berättar att Henri Matisse betytt mycket för vår syn på djärva färgblandningar.

Och när det gäller nutida konstnärer lyfter hon fram hur den isländske konstnären Olafur Eliasson idag jobbar med att utforska färger.

Han är högaktuell just nu både i samband med klimatmötet i Paris, med nobelkonst och sin utställning på Moderna museet i Stockholm.

Dessutom får vi senaste nytt från klimatmötet i Paris där det nu är dags att komma till avslut, och vi hör också om kontroversiell ny teknik från Saudiarabien som skulle kunna möjliggöra fortsatt bilkörning med fossila bränslen fast utan stora koldioxidutsläpp.

Och här i Sverige får vi nu som första land i världen statistik kvartal för kvartal över våra utsläpp av växthusgaser.  

I Veckomagasinet hör vi också lite av det bästa ur Sveriges Radios stora nobelsändning, och om hur intelligenta vi egentligen vill att maskiner ska kunna bli innan de börjar bli ett hot för oss.

Programledare är Lena Nordlund

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista