Danish String Quartet spelar mera Nielsen

Här finns inget ljud

Den danska stråkkvartetten spelade två konserter i Stockholms konserthus och här får du höra den andra, med Nielsens andra stråkkvartett i f-moll och hans fjärde i F-dur.

De fyra musikerna i den Danska Stråkkvartetten, violinisterna Frederik Øland och Rune Tonsgaard Sørensen, altviolinsten Asbjørn Nørgaard och Fredrik Schøjen Sjölin på cello, spelar jubilaren Nielsens andra stråkkvartett i f-moll från 1890, och hans fjärde i F-dur.

F-mollkvartetten komponerades på tre olika orter: i Köpenhamn, Dresden och i Berlin. ”Genom hela kvartetten har det blivit mig allt klarare vari den består” lär Nielsen ha sagt. Det kan kanske tolkas som att han funnit sig ett eget språk att tala med, genom sin musik. Kvartetten spelades för första gången med Nielsen som förste violinist i december 1890 på Musikhögskolan i Berlin. Bland de inbjudna gästerna fanns den berömde violinisten Joseph Joachim.

Den fjärde stråkkvartett i F-dur komponerades samtidigt som den Mozart-inspirerade operan Maskarade, och det har kanske satt sina Mozartska spår i kvartetten också. Den uruppfördes på en privat kammarmusikafton, och Nielsen kommenterade det med att säga att den klingade som han hade förväntat sig. Mellan kvartetterna bjuder Danish String Quartet på nordisk folkmusik i egna arrangemang hämtat från projektet Wood works.

Som avslutning på kvällen hör vi Bent Sörensens Den lilla sjöjungfrun med den Danska radions flickkör, samt Benedictus ur Tre Motetter av Carl Nielsen och Madonn’Amor av Mogens Pedersön med Kammarkören under ledning av Eric Ericson.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett F-Moll Op 5
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 19.50
  Danske Stråkkvartetten - Stråkkvartett F_Dur Op 44
  Kompositör: Carl Nielsen
 • 20.23
  Danmarks Radios Symfoniorkester (Köpenhamn) (Orkester), Dausgaard, Thomas (Dirigent), Dam-Jensen, Inger (Sopran), Jensen, Gert Henning (Tenor), Danmarks Radios Flickkör (Kör), - Den Lilla Sjöjungfrun /Den Lille Havsfrue, Efter H.C. Andersens Saga./
  Kompositör: Bent Sörensen
 • 20.53
  Kammarkören, Eric Ericson (Dirigent) - Benedictus Ur Tre Motetter
  Kompositör: Carl Nielsen
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista