Nyhetsrapportering i akuta krislägen och rysk medieallians med högerextrema

35 min
Med anledning av dåden i Paris frågar vi oss vad som är mediers uppgift i akuta krislägen. Sverige Radio har högst förtroende av alla nyhetsredaktioner. Men i akuta lägen är det kvällstidningarna som ger oss den uppdaterade informationen. Mönstret upprepades på fredagsnatten. Sveriges Radio kom inte ut med tydlig information och snabba extrasändningar. Vi samtalar på lördagsmorgonen med SRs programdirektör Björn Löfdahl om public service uppdrag i krislägen och hur väl SR levde upp till sitt ansvar i natt.

När det fruktansvärda händer – vad är mediers uppgift?

Med anledning av dåden i Paris frågar vi oss vad som är mediers uppgift i akuta krislägen. Sverige Radio har högst förtroende av alla nyhetsredaktioner. Men i akuta lägen är det kvällstidningarna som ger oss den uppdaterade informationen. Mönstret upprepades på fredagsnatten. Sveriges Radio kom inte ut med tydlig information och snabba extrasändningar. Vi samtalar på lördagsmorgonen med SRs programdirektör Björn Löfdahl om public service uppdrag i krislägen och hur väl SR levde upp till sitt ansvar i natt. 

S och SD hörs och syns mest i flyktingfrågan
Den politiska dagordningen domineras ju nu fullständigt av flyktingsituationen. Och inte minst den senaste veckan har ju presskonferenserna med partipolitiska utspel avlöst varandra. Men enligt en undersökning som har gjorts i samarbete med oss här på Medierna så finns tydliga skillnader i hur partierna syns i redaktionella och sociala medier när det handlar om flyktingfrågan. Vissa partier har haft tydlig medial medvind – med andra syns lite i förhållande till sin storlek. Vad beror det på? Och hur bra är vi journalister egentligen på att ge alla partier medieutrymme när det gäller flyktingkrisen? Reportrar: Jonna Westin och Lina Grönberg.

Meltwaters medieanalys

Högerextrema källor hos ryska propagandamedier
Nyligen berättade vi om en rysk mediestrategi som går ut på att så förvirring och skapa osäkerhet snarare än att sprida traditionell propaganda. Statligt finansierade medier som TV-kanalen RT säger sig erbjuda ett alternativ till den världsbild som sprids av de etablerade västerländska medierna. Och som ni kunde höra då menar RT själva att de inte sprider propaganda i högre utsträckning än vad tex BBC och CNN gör. Idag tittar vi vidare på hur denna ryska alternativa bild ser ut och vilka källor kanalerna använder. Och det visar sig då att den ryska beskrivningen av till exempel Sverige till inte obetydlig del formas av krafter på den absoluta högerkanten. Reporter: Mattias Pleijel.

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.40
    Steel Stars - pan american
    Kompositör: Steel Stars