Den islamistiska terrorns bakgata

44 min
Mitt i julruschen i lördags eftermiddag sprängde sig Taimour Abdulwahab Al-Abdaly till döds i centrala Stockholm men en bomb fästad på kroppen. Minuterna innan sprängdes också hans bil en kort bit därifrån. Han ville protestera mot tystnaden kring konstnären Lars Vilks teckningar och mot de svenska trupperna i Afghanistan och han uppmanade också andra muslimer att ta till våld.

Människor och Tro sänder direkt från Stockholms största moské där vi pratar med Hind Yakzan och Osman Adem som var med på fredagsbönen och fångar stämningarna där. Hur påverkar dådet muslimer i Sverige? Vi pratar också med imamen Ben Mahmoud Rahme om vad han tar upp i sin predikan som idag vände sig till både muslimer och icke-muslimer i Sverige.

I studion samtalar vi med Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker vid Umeå universitet som skrivit boken "Vems islam" och med Fazeela Selberg Zaib, föreläsare och debattör och en av dem som grundade fredsorganisationen Svenska Muslimer för fred och rättvisa.

Vi tar också upp Säpo:s rapport om våldsbejakande islamistisk extremism som presenterades i onsdags. Enligt rapporten finns det knappt 200 personer i Sverige med radikala åsikter, en process som de inlett i Sverige. Vi frågar Omar Mustafa som är nyvald ordförande för Islamiska förbundet I Sverige om det är bra att få en bild av fenomenet så att man vet var man kan sätta in åtgärderna, och om man ska ordna en fritidsgård för muslimska ungdomar i moskén för att ta hand om dem som säker en plats med meningsfulla fritidsaktiviteter.

I programmet pratar Anton Geels, professor i religionspsykologi vid Lunds universitet, om våld och religion och om missförståndet att paradiset finns bakom avtryckaren.Thomas Hegghammer som forskar om nätjihad ger sin syn på självmordsbombare och Christoph Reuters om dagens jihadister.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Inga-Lill Hagberg
Reportar: Sören Wibeck och Åsa F Vestergren