Johan Bergendorff: Trondheim for Paris

3:31 min
Trondheim tisdag. Popmuseet Rockheim och det tekniska universitet i stan är upplyst i blått, vitt och rött ljus precis som så många offentliga byggnader världen över efter det senaste terrorattentatet i Paris.

Liksom Norges flagga delar färger med Frankrikes så har också norrmännen känt av smärtan när ett oresonligt hat mot ett öppet och pluralistiskt samhälle och en vilja att sprida skräck släckte 77 människors liv vid Utöya och i Oslos centrum 2011, den gången i ett högerextremismistiskt vansinnesdåd.

I domkyrkan Nidarosdomen tänds ljus för Paris offer och i rådhuset, på franska konsulatet och köpcentran ligger kondoleansböcker. Vår djupaste medkänsla med det franska folket står överst och så ett stort antal personliga hälsningar och namn.

Ett kriscentra är också upprättat här med tanke på de hundratals franska studenter och forskare som verkar vid stans universitet. Men inte bara de som har vänner och anhöriga i Paris drabbas nu.

Norska tidningar och TV är fyllda av bilder på offren för IS attack i fredags. Många av de som överlevde kommer inte bara behöva kroppslig vård och rehabilitering, utan också psykologisk hjälp att bearbeta sina minnen för att inte fastna i post traumatiskt stressyndrom, PTSD, då skräckscenerna spelas upp om och om igen i huvudet.

Även nyhetskonsumenter som är sårbara och kanske redan upplevt trauman i livet kan drabbas av ångest och depression. Forskning från USA efter elfte september attacken på world trade center visar att de som såg tvillingtornen falla på TV ett stort antal gånger under månaderna som följde, hade högre risk att drabbas av PTSD. En del barn som sett Oklahoma city bombningen på TV upprepade gånger kände sig rädda och ledsna flera år efter händelsen.

Men allra mest påverkade blir förstås de som själva befinner sig mitt i terrorn. Israelisk forskning tyder på att rädsla och stress att leva med hotet från terrorism höjer vilopulsen, vilket kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.

I Frankrike råder nu undantagstillstånd. Men också Norge har förhöjd beredskap. Poliser som patrullerar Trondheims centrum bär fortfarande skarpladdade vapen. Det var tänkt att de skulle sluta med det idag.

Norska politiker har tidigare ansett att det är säkrare om poliser generellt inte har tjänstevapen på sig. Då beväpnar sig kriminella också och pistolerna kan stjälas. Så resonerar man också i Storbritannien, Irland, Nya Zealand och på Island. Men för ett år sedan ökade terrorhotet mot norsk polis så ett tillfälligt tillstånd för tjänstevapen i bältet infördes. Efter Parisattacken förlängs nu tillståndet ytterligare och polisfacket i Norge vill att det permanentas.

Så sprider sig rädslan och misstron från Paris också hit till Trondheim och lite varstans. Vilket sannolikt var ett av terroristernas syfte. Samtidigt väcks också starka motkrafter som vill slå vakt om ett öppet och demokratiskt samhälle, byggt på frihet, jämlikhet och broderskap, och som tror folk om gott tills motsatsen bevisats.

Kondoleansböckerna är märkta med den franska huvudstadens valspråk: Fluctuat nec mergitur. Hon som kastas runt av vågorna, men inte sjunker och så överskriften: Trondheim for Paris