Julgris på rymmen, dåligt totalförsvar och otrevligt på jobbet

41 min
Ja vad händer om ingen fångar in grisen som senast sågs i Mjällby? Och vad gör vi om det är otrevligt på jobbet?

Den politiska oron i vår närhet och terrorhotet har fått försvarsminister Peter Hultqvist nu beordrat alla myndigheter inom det civila försvaret att återuppta planeringen för höjd beredskap. Vad innebär det? Och vad kan vi lära av Sveriges en gång enorma civilförsvar med hundratusentals pliktinkallade, jättelika beredskapslager av bränsle och konservburkar, skyddsrum för miljontals människor och underjordiska ledningscentraler i varje kommun. Vad innebär det att regeringen nu lyfter fram det närmast bortglömda ordet totalförsvarsplanering.

Och så pratar Thomas och Louise om den suggan som smet på väg till slakt i måndags. Den är fortfarande på fri fot och har senast synts till i Mjällbytrakten där den förorsakat trafikkaos. Kan den 110 kg tunga grisen att klara sig i naturen och vad händer om den träffar på sina släktingar vildsvinen? Vi kollar det med Bo Algers, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitetet.

Sen undrar Thomas om han är för otrevlig mot Louise? På telefon från Lund ska Eva Torkelsson förklara varför det kan vara förödande att vara otrevlig på jobbet.

Programledare: Thomas Nordegren

Bisittare: Louise Epstein

Producent: Estrid Bengtsdotter

Redaktör: Alfred Wreeby