Syrien inifrån

56 min
Om jasminerna i Damaskus och vägspärrar i Ghouta. Fem syriska reportrar berättar om tillståndet i landet de flytt. Hör röster från Raqqa, Karlaplan och missa inte nyårsönskningar från syriska barn.

Hör hela programmet på svenska längst ner i artikeln

De fem syriska journalisterna vill ge en unik inblick i hur livet i dagens Syrien är. Hela programmet på arabiska kan ni lyssna på här.

اضغط هنا للاستماع الى برنامج كونفلكت بالعربية 

De fem syriska journalisterna ger en unik inblick i hur livet i dagens Syrien är. De har arbetat hårt under några veckor och bilder från den processen kan ni följa i en grupp på Facebook som heter Syrien inifrån.

I deras reportage möter vi tre familjer som lever under helt olika omständigheter. Det börjar i Raqqa, som IS utropat till sin huvudstad. Satanay Doughouz intervjuar Abo Saeed som lämnade Raqqa bara för en vecka sedan. Han berättar om den stenhårda kontrollen, hur farligt det är att bära röda strumpor och om IS ”mediebås” på gatan där de på tv-skärmar spelar upp sin propaganda och filmer på hur de dödar.

Hur ska då hotet från IS bemötas? Ibrahim Mouhanna går till Karlaplan i Stockholm och frågar folk. Där träffar Ibrahim en man som tycker att IS borde dödas allihop. Ibrahim ringer några av de få, av hans vänner, som finns kvar i Syrien. De tycker att man måste bota sjukdomen, kriget, inte bara fokusera på symptomen, IS.

Damaskus kallas för jasminernas stad. Där bodde en gång Rafa Almasri och i Konflikt kontaktar hon en familj som bodde nära henne. Hon når dem när de lagar mat, potatis med vitlök. De berättar om arbetet med att hitta vatten på morgonen och om hur farligt det kan vara i de tio vägspärrar hennes vän måste igenom för att komma till jobbet.

Runt omkring Damaskus ligger förorter där kriget är intensivt och brutalt. Det är svårt att få veta något om vad som händer i det belägrade Ghouta. Jihad Rahmoon lyckades nå en familj som berättar om jakten på ris och om hur barnen fortfarande leker, men lekarna handlar om kriget.

I slutet av programmet önskar syriska barn något för det nya året. Bland många andra hör ni Sidra som vill ha en handväska och en indienresa. Hör också Sama som vill besöka sin pappas grav för att plantera en blomma.

Programledare:

May Alkhetyar

Reportrar:

Jihad Rahmoon

Rafa Almasri

Ibrahim Mouhanna

Satanay Doughouz

 

Projektledare var Firas Jonblat

firas.jonblat@sr.se

Exekutiv producent: Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Medproducenter:

Kajsa Boglind

Ivar Ekman

Anja Sahlberg