Vilken slags julmat måste du bara ha till jul?

84 min

Dopp i grytan, skinka, lutfisk, sill och Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv och revben. Ja, klassikern. Är du sådan?

Julmat har blivit allt mer laddad fråga. I många familjer blir det allt vanligare med vegetariska alternativ och vi inspireras av matkulturer från andra länder.  Vill du kanske ha en finsk jullåda? Ring till Karlavagnen i kväll.

Varje år säljs mellan 6000 och 7000 ton skinka i Sverige. Under senare år är det vanligt att man köper färdiggriljerad flera kilos skinka i affären. Julskinka är vanlig, men tillbehörer varierar. I Skåne har man brunkål, i Halland grönkål och i Småland rödkål till skinkan. Finländare föredrar olika jullådor av kålrot och morötter. Trenden är att man vill ha mer grönt och mindre kött på julbordet. Om du fick välja en sak att rädda på julbordet, vad väljer du då?

Ring till Karlavagnen med Fredrik Virtanen och Marjaana Kytö på 099-11090. Karlavagnen startar kl. 21.40 (telefonslussen öppnar klockan 21), mejla karlavagnen@sverigesradio.se och kommentera på vår Facebooksida eller på Twitter med #karlavagnen. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista