Mats och mästarna 3: Goya

45 min

Mats och mästarna 3 - Francisco de Goya.

Kulturredaktionens mångårige medarbetare Mats Arvidsson är en bekant röst för alla som lyssnat på recensioner av utställningar eller program om konst. Genom åren har han på sitt särpräglade sätt berättat om vad han tyckt och sett om modern konst eller klassisk, om svensk eller internationell eller sådan som är både och. Han har rapporterat från konstbiennaler och vernissager, intervjuat konstnärer och chefer och rört sig från Värmland till Peru och via Madrid vidare ut på de norska isvidderna.

Mats Arvidsson närmar sig tyvärr pensioneringen och därför vi har bett honom besöka ett antal av sina favoritkonstnärer. Vi har döpt serien till: Mats och Mästarna. Del 3 handlar om Francisco de Goya y Lucientes.

Francisco de Goya y Lucientes, 1746 - 1828, hovmålare, porträttmålare, framställare av dekorativa förlagor till kungliga gobelänger, ända tills han vid femtio års ålder började se demoner, både sina egna och Spaniens. Då blev han Goya, den svarte Goya, den förtvivlade romantikern Goya, han som gjorde bilder av krigets fasor som ingen annan har kommit i närheten av, varken förr eller senare, han som i svit efter svit av etsningar skildrade dumheten, råheten och vidskepelsen i det efterblivna Spanien, och som till sist, mot slutet av sitt liv, målade en värld av häxor, monster och monstruöst meningslöst våld.

Han är också, på 200 års avstånd, på ett märkligt sätt vår samtida. Det går att känna igen sig i honom, man kan förstå hans känslor, man kan leva sig in i hans skräcker och upprördheter, därför att de är så lika våra egna. Det är helt enkelt lätt, och mycket givande, att umgås med Francisco de Goya y Lucientes.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".