Rätt att skippa prispallen?

99 min

Efter år av diskussioner har Fotbollförbundet bestämt sig - från och med 2017 kommer det inte att utses några slutsegrare i seriespel eller cuper för barn upp till tolv år. Är det ett klokt beslut?

Vad tycker du som är ung och spelar fotboll är det här ett bra beslut, har man svårt att ta en förlust när man är under 13 år? Å du som är tränare, vad säger du, kan man inte ta hand om barnens förluster och ändå sporra framåt? Å du som är fotbollsförälder och följt dina barn från kanten, måste man ha fyllt 13 år för att få lyfta en segerpokal?.

Fobollförbundet vill med detta  få bort resultatjakten och toppningen och istället bygga barnens fotbollsintresse på glädje och utveckling. Kritiken har minst sagt varit  massiv sedan beslutet kom. I ett skriftligt upprop gör 300 före detta elitspelare och kända fotbollsprofiler i nätverket ViLirare ett gemensamt upprop i Sportbladet där de kritiserar de nya fotbollsreglerna för barn. Å Ishockeyförbundet hänger nu på Fotbollförbundets nya regler och lägger ett liknande beslut som nu är ute på remiss. Går det igenom gäller det alltså våra två största lagidrotter där barn under 13 år inte får vinna seriespel eller cuper.

Jennifer Wegerup skrev i förra veckan i sin krönika i Aftonbladet. Hade en söndergullad och bortklemad Zlatan som lärt sig att inte tävla, att inte vilja bli bäst, tagit sig lika långt, ja, vad tror du?

Det här är kvällens ämne i Karlavagnen denna kväll, ring och var med och diskutera 099-11090 eller skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se. I studion finns Christian Olsson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista