Förmänskligandet av hunden

41 min
På senare år har debatten om hundägare som förmänskligar hunden blivit vanligare. Men vad innebär det att förmänskliga en hund? Och när förmänskligas den? VBV-gänget samtalar med Ingrid tapper.

Programledaren Maria berättar att hon skäms när hon klär sin hund och Gurgin berättar att han har en groddräkt till sin hund. Är det att förmänskliga hunden när man klär den? Eller när man pratar med den? Eller kanske när man utgår från att den ska förstå något som en människa förstår? 
Det undrar lyssnarna i det här avsnittet där etologen Ingrid Tapper gästar.

Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att alla kommandon är en form av förmänskligande:
- Om jag står still och säger hit så tycker jag det är på sätt och vis är ett förmänskligande istället för att hålla tyst och vända och gå åt andra hållet då hunden följer mig därför att jag rör mig bortåt.

- Att förmänskliga hund för mig är att säga att hunden ”borde förstå”. Det är vanligt att tro att hunden är en ögontjänare som vet att man inte får ta maten från bordet men som gör det när husse eller matte inte är där, problemet är att hunden inte vet att den inte får ta maten när du inte är där, säger Ingrid Tapper.