Anneli Kråik 2001

46 min

SAMISK SKRIBENT. – Jag är same och detta faktum dominerar starkt hela min tillvaro. Min uppväxt i en renskötarvardag med nomadliv och utpräglat samiskt kulturella inslag.

Detta har givit mig en tydlig samisk identitet och ett starkt engagemang för både samekultur och samhällsviktiga samiska frågor. Det har också fått mig att förvånas över den enorma okunskap som samer ständigt möter, också bland dem som kallar sig ”intellektuella”. Det tyder på hur väl kolonialmakten Sverige lyckats sudda ut sin urbefolkning både ur historien och klassrummen. Och hur lite ansvar samma makt är beredd att ta för följderna.

– Följaktligen ska mitt sommarprogram till stor del handla om detta; världen, i ett ungt samiskt perspektiv. Om samiska drömmar, framtidstro, oro och ilska. Jag är också kvinna och jag bor i norrländsk glesbygd. På många sätt är livet här mycket annorlunda jämfört med livet i storstan och för storstadens människor är okunskapen stor om den verklighet som kallas glesbygd; en halv dags resa till BB på skumpiga grusvägar, höga matpriser, minimala kommunikationer, nödvändigheten av jakt för att överleva. Och den enorma frihetskänsla som bara ett vidsträckt fjällandskap kan ge.

– Det är bara några exempel. Och om inte alla, så åtminstone några av dem, kommer ni att få höra mera om i mitt sommarprogram. Så lyssna då!

Om Anneli Kråik

Anneli Kråik, 26 år. Mammaledig. Samisk skribent. Bor i Tärnaby och har rötterna i Västjämtland. Sambo, två rackarungar. Mediautbildning i Kalix. Har jobbat som nyhetsreporter på Länstidningen i Östersund, frilansat för månadstidskriften Samefolket samt SVT:s sameredaktion i Kiruna. Sedan fem år tillbaka delansvarig för utgivningen av samiska ungdomstidningen Sáminuorra som vann Svenska Publishingpriset 1999.

Musiken som spelades i programmet:

Sofia & Anna ”Du Calmmit”
CALMMIT / DAT SICD 31
Bruce Springsteen ”Jackson Cage”
THE RIVER / COLUMBIA CDCBS 88510(1)
Wimme Saari ”Boaimmas”
WIMME / ROCKADILLO ZENCD 2043
Céline Dion ”Pour Que Tu M’aimes Encore”
D’EUX / COLUMBIA COL 480286 2
Noice Makers ”Viddernas Cowboy”
SKYLL JE SJÄLV / NOICEMAKERS NMCD 003
Danzig ”Mother”
- / DEF AMERICAN 9 24208-2
Almetjh Tjöönghkeme ”Nijla”
VAAJESH / JOJKBOX 001
Dana Dragomir ”Con Te Partori”
PAN IS ALIVE AND WELL / PANDANA RECORDS PDCD 2001
Ulla Pirttijärvi ”Hilddá Luohti”
RUOSSA EANAN / ATRIUM 0630-19717-2
Lars-Jonas Johansson ”Silbmo Gööledh”
VAAJESH / JOJKBOX 001
Roger Pontare ”The Seer”
NÄR VINDARNA VISKAR MITT NAMN / FOUR LEAF CLOVER FLCCD 170

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".