Radiokörens och Sveriges Radios Symfoniorkesters klassiska julkonsert

Här finns inget ljud

Berwaldhallens båda ensembler låter decembers mest efterlängtade musik klinga och ser till att den rätta julstämningen infinner sig.

Vilken musik förknippar vi med julen? Vad förväntar vi oss att höra då julen närmar sig? Det är subjektivt naturligtvis men samtidigt – när man i brådaste jultid inhandlar klappar i affärer och varuhus och Leroy Andersons lekfulla Sleigh Ride ljuder i bakgrunden höjer vi inte på ögonbrynen. Julen är starkt förbunden med musik och spännvidden är stor. Från Det är en ros utsprungen, en melodi som förmodligen går tillbaka till 1400-talet vilken både Michael Praetorius och Alban Berg gjort välbekanta körstycken av, låt vara att Praetorius är den mest kända, till P-O Ukkonens Disney-medley som bär omisskännliga spår av nutid.

Det ojämförligt mest framförda konsertstycket år från år är Händels oratorium Messias. Varför? Vi kan bara spekulera: Därför att det är skickligt konstruerad underhållning av en tonsättare som kunde sitt hantverk? För att den vädjar till våra känslor och uppfyller våra önskningar på klassisk musik? For unto us a child is born – en lovsång till det nyfödda barnet som vi kan identifiera oss med än i dag. Händel får i år sällskap av några samtida tonsättare, såväl Telemann som fader Bach samt sonen Carl Philipp Emanuel som vid Johann Sebastians död var den överlägset mest kända tonsättaren med just efternamnet Bach.

Några moderna klassiker får vi också njuta av: Karin Rehnqvist, tonsättare och professor i komposition på Kungliga Musikhögskolan, har tonsatt Erik Blombergs välbekanta dikt Var inte rädd för mörkret. O makalösa stjärna ur Hilding Rosenberg oratorium Den heliga natten som liksom Förklädd gud är tonsättningar av Hjalmar Gullbergs sakliga texter. Och så en sång som sällat sig till raden av nya julklassiker uppkallad efter ett våtmarksområde i Dalarna. Just det, Per-Erik Moraeus Koppången som fått julig text av Py Bäckman och som verkligen letat sig in i våra medvetanden under de senaste åren.

Sist men inte minst musik ur Peter Tjajkovskijs Nötknäpparen, balettklassikern som för många har blivit en kär jultradition. Den bygger på ETA Hoffmans historia om flickan som fått en docka i form av en nötknäppare i julklapp och som i ett drömlikt sagolandskap utkämpar en kamp mellan ont och gott där sedan nötknäpparen, som egentligen är en prins, tar med henne på ett sällsamt äventyr.

Detta – och lite till – serveras på årets musikaliska julbord!

1. Foajé.
2. Julkonsert med Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Marit Strindlund. Direktsändning från Berwaldhallen.

Producent: Carrie Budelman
Programledare: Edward Klingspor och Sofie Almroth

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.13
    Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören, Marit Strindlund (Dirigent) - Ur Nötknäpparen
    Kompositör: Pjotr Tjajkovskij
  • 20.47
    Radiokören, Marit Strindlund (Dirigent), Sveriges Radios Symfoniorkester - Jauchzet Frohlocket Ur Juloratoriet
    Kompositör: Johann Sebastian Bach
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista