Avdragsgill välgörenhet - ett hot mot välfärden?

44 min

Vem ska egentligen leverera välfärden- individen eller det offentliga? På regeringskansliets bord finns just nu ett förslag om att ge rätt till skatteavdrag för välgörenhet, ett förslag som kanske kommer att förändra vår syn på välgörenhet och välfärd. Vad betyder det när vissa ger och andra får och varför är det här en hjärtefråga för kristdemokraterna?

Debatt i Människor och tro mellan Ulla Svensson från Vänsterpartiet och Mikael Oscarsson, Kristdemokraterna.

I USA är det vanligt att människor arbetar ideellt med social verksamhet, ofta i sina församlingar. Mycket av det sociala skyddsnätet bärs upp av gåvor och Lotten Collin besökte en av många välgörenhetsinrättniongar en baptistförsamling i Washington där frivilliga ägnar ledigtid åt att bre hundratals smörgåsar till välbehövande. Historikern Lars Trädgård forskar på förändringar i det civilia samhället och gör jämförelser mellan systemen i USA och Sverige.

Så kom äntligen beslutet från Diskrimineringsombudsmanne gällande niqab på en vusexnutbildning i Stockholm. Men trots den långa handläggningstiden är många kritiska till att DO inte ger några tydliga besked. Människor och tros Hannes Fossbo sammanfattar veckans debatt:

Lyssna på ett specialprogram om religiös diskriminering:

I ett gammalt tempel i Kathmandu bor en liten flicka som sägs vara världens enda levande gudinna, den så kallade Kumarin. Så länge Nepal var ett kungadöme kallades hon för den kungliga Kumarin, och ansågs särskilt beskydda kungen. Idag har epitetet "kunglig" plockats bort, eftersom Nepal numera är en sekulär republik. Och trots politikernas försök att tona ner religionens roll i landet lever traditionen vidare. Reportage av frilansjournalisten Malin Bring.

Utrikeskrönikan kommer från Helsingfors där SRs Nordenkorrespondent Christer Fridén sumerar den turbulenta hösten för den evangeliska lutherska kyrkan i Finland.

Producent: Åsa F Vestergren
Programledare: Tithi Hahn

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".