Experten: "Det är en mycket smart parasit"

19 min

I Vetandets Värld hör du om cryptosporidium, parasiten som härjar i Östersunds vattenledningar och som har gjort tusentals människor magsjuka. Möt parasitexperten och överläkaren Antonio Barragan. - Det är en mycket smart parasit och det kan räcka med mycket små mängder för att man ska bli sjuk, säger Barragan bland annat.

Antonio Barragan berättar i programmet om var parasiten med det kryptiska namnet brukar husera, hur den går tillväga när den hamnar i människokroppen – och vad den har ställt till med på andra håll.

Enligt Barragan kommer parasitrelaterade sjukdomsutbrott sannolikt att öka i antal och omfattning i Sverige. Detta innebär, menar han, att samhället måste skaffa sig en högre parasitberedskap.

En större medvetenhet bör finnas i såväl avloppsreningen och vattenövervakningen som inom vården och i livsmedelkontrollen, enligt Antonio Barragan.

Varför livsmedel? Jo, cryptosporidiumparasiten kan inte bara föras över till oss människor via dricksvattnet. Det finns också exempel på hur den har smittat människor via exempelvis frukt och grönsaker. Ett parasitorsakat magsjukeutbrott i Umeåområdet nyligen pekar på just grönsaker som smittokälla, säger Antonio Barragan i Vetandets Värld.

Vad gäller Östersundsvattnet finns även fynd av parasiten giardia. I likhet med cryptosporidium finns den i tarmar och avföring och kan hittas hos såväl människor som djur.

I fråga om vattenburna smittor, generellt, är utbrottet i Östersundsområdet ovanligt stort, säger Antonio Barragan.

– Med svenska mått mätt är detta utbrott det hittills största rapporterade vad gäller parasiter.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".