Artrik spetsforskning i Västa Ghatsbergen

20 min

Indien satsar på spetsvetenskap för att locka unga och begåvade forskare att stanna i landet, istället för att överge det efter sina studier. En av satsningarna är den på bioinformatik i Västa Ghatsbergen. Här finns medicinalväxter som använts av stamfolken sedan urminnes tider, men bara ett fåtal är kända för vetenskapen.

Indien vill bli en vetenskaplig stormakt. Men ett av Indiens problem är det som kallas brain drain, att människor studerar i indiska skolor, men sedan flyttar utomlands för att jobba där det finns bättre karriärmöjligheter och högre löner.

Med satsningar på spetsvetenskap försöker man locka unga och begåvade forskare att stanna. En av satsningarna är den som görs på bioinformatik under ledning av Achusankar S Nair på Keralas universitet vid foten av Västra Ghatsbergen.

Västa Ghatsbergen i södra Indien är en av världens mest artrika platser. Bland annat finns här medicinalväxter som använts av stamfolken sedan urminnes tider. Men bara ett ytterst fåtal är kända för vetenskapen, och deras miljöer hotas av skogsskövling och klimatförändring.

Följ med Vetandets värld till universitetet i Kerala och avdelningen för bioinformatik, där man jobbar med att erövra kunskapen om växterna – medan de ännu finns kvar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".