P4 Kultur med Ebbot Lundberg: Vandraren

16 min

Att vandra och framförallt pilgrimsvandra har blivit något av en folkrörelse. I dagens andliga sökande är det många som vandrar längs med leder i Sverige och utomlands - oavsett om de är troende eller ej. Många uråldriga pilgrimsleder har återställts på senare tid och varje år återupptäcks dom av allt fler vandrare. Vad händer med en människa som bryter upp från ett bekvämt liv och som tillfälligt skalar av sig roller och tidspress och antar utmaningen: att möta sig själv? Om detta handlar P4 Kultur idag.

Följ med Ebbot Lundberg till norra Halland och ett naturrum där hav och insjö möts.  Tre vandringsleder, återinvigda 2006, kommer att avklaras denna söndag: Fjärås Bräcka, Årekärr och Särö-Västerskog. Iklädd sydväst och regnrock vandrar Ebbot Lundberg runt bland tallar, myskoxar, bäckar, grottor och gravfält för att till slut möta den efterlängtade solen i en orangefärgad nedgång på västkusten. I takt med stöveltrampet vandrar också tankarna hos denna radioreporter som nu också kan tituleras vandringsman.

Vi träffar också Noha El Saadany som berättar om sin pilgrimsfärd till Mecka. Nidaros - eller Trondheim, Vadstena, Jerusalem, Mekka - i alla tider har människor med olika religioner vandrat till helgedomar för att rena själen, för andakt och för bön.  Santiago de Compostela i norra Spanien är ett populärt mål för den moderne pilgrimen. Hit vandrade Heliga Birgitta med sin man Ulf Gudmarsson i slutet av 1200-talet. Idag vandrar många till Heliga Birgittas kloster i Vadstena - som nu är pilgrimscentrum för vallfärdare.

Läs mer på .

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".