Följ med till Etiopien: De letar nya vapen mot TBC

19 min
Lika vanlig som tuberkulos var för kring ett sekel sedan i Sverige, lika vanlig är sjukdomen i dag i många fattiga länder. Sjukdomen har på senare år också gjort en "comeback" i Sverige och andra västländer. Följ med Vetandets Värld till Etiopien och möt ett svenskt-etiopiskt forskarlag som letar nya, effektiva, vapen mot den mycket spridda smittan.

Tuberkulos, eller TBC, bryter ut hos drygt nio miljoner människor varje år i världen - lika många människor som Sverige har invånare.

Forskare uppskattar att så många som en av tre personer i hela världen har latent tuberkulos. Med latent TBC är man inte sjuk, men man kan bli det - om immunförsvaret får sig en törn av exempelvis en annan sjukdom.

I dagens Vetandets Värld möter vi svenska och etiopiska forskare som på många olika sätt försöker att bekämpa TBC och förhindra sjukdomens spridning.

– Här i Etiopien är vi mitt ibland TBC-infektionerna, säger Jonna Idh, som forskar vid Linköpings universitet och som regelbundet reser till staden Gondar norra Etiopien för att delta i den gemensamma TBC-forskningen.

– Här i Etiopien är tuberkulos ett lika vanligt problem som det var i Sverige för inte ens för hundra år sen, säger Jonna Idh vidare i Vetandets Värld.

I programmet får vi också höra den etiopiska forskaren Ebba Abate, som bland annat studerar samband mellan parasiter och TBC-sjukdom.

Vi hör även Kalmarläkaren och forskaren Thomas Schön. Han leder den svensk-etiopiska TBC-forskningsgruppen och berättar om problemet med de allt mer antibiotikaresistenta TBC-stammar som sprids globalt - även här i Sverige.