Maränger gjorda på spad från kikärtor

30 min

Visste du att man kan ersätta äggvitor i maränger med spadet från kikärtor på burk? Veckans Meny handlar om bönor, ärtor och linser, dvs baljväxter.

Nu kommer baljväxterna – bönor, ärtor och linser!

– De är extremt mångsidiga och kan vara allt på tallriken. De kan vara både kött, potatis och sås.

Jenny Damberg har förälskat sig i baljväxter och saknade en kokbok, så hon skrev den själv.

Baljväxterna finns i världens alla kök och var länge basföda i Sverige. Men numera är vi dåliga på att äta dem och hör till de länder som äter allra minst baljväxter.

Jenny lär ut en massa i Meny. När är det bäst att koka själv, och när går det bra med burkbönor? Måste man blötlägga? Och hur är det med den där gasfrågan..?

Agneta Börjeson berättar om gamla svenska ärtor som kan ersätta kikärtor och som hon odlar själv.

Och forskaren Fredrik Fogelberg berättar om möjligheterna att odla mer baljväxter i Sverige, bl a sojabönor.

Och självklart smakar vi på marängerna.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista