Spaning: Genförändring, Marsfärd och malariavaccin under vetenskapsåret 2016

40 min

Forskningsåret 2016 kan bjuda på genförändrade grisar, och växter som odlas utan tillstånd. Dessutom en Marsfärd, en sond som kraschas i en komet och äntligen ett test av vaccin mot malaria.

Vetenskapsradion blickar framåt mot 2016 i Veckomagasinet och ser en lavin av genförändring inom forskningen komma, på grund av den enkla och effektiva genförändringstekniken CRISPR/Cas9 som tagit forskarvärlden med storm.

Gustaf Klarin berättar om odlingen av backtrav som ska starta vid Lantbruksuniversitetet, och medicinreportern Annika Östman, som följer den medicinska forskningsvärldens intensiva diskussioner om vad tekniken kan användas till, konstaterar att sådana samtal verkligen behövs.  Förra året kom nämligen forskning där man genförändrat mänskliga embryon.

Snart har vi nyheter att vänta om en gammal människosläkting, en som levde i Spanien för 400 000 år sedan. Hur nära släkt med dem är vi, undrar Lena Nordlund och pratar med Svante Pääbo som snart väntas publicera forskning om detta.

Vår globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff ser fram emot att vaccin mot malaria ska testas, och hoppas att 2016 blir sista året då någon behöver uppleva att en meterlång guineamask kryper ut genom huden. Den parasitsjukdomen kan bli helt utrotad i år.

Teknikförhoppningar, träningsappar och FN:s samling mot antibiotikaresistens spanar redaktionen också om inför vetenskapsåret 2016.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista