Utanför välfärden

55 min

- Jag har fått otroligt mycket hjälp av mamma och pappa ekonomiskt och det känns väl inte så roligt när man har egna barn att man ska behöva be dem om hjälp. Men det har blivit så.

Småbarnsmamman Carolina Engblom i Hofors får föräldrapenning enligt den lägsta grundnivån, 180 kronor om dagen före skatt.

Allt fler hamnar utanför det skyddsnät som innebär att man kan försörja sig om man skaffar barn eller blir arbetslös. Antalet föräldrar som tar ut föräldradagar enligt den lägsta grundnivån har fördubblats under 2000-talet och nästan hälften av dem som är arbetslösa saknar A-kassa, trots att de uppfyller arbetsförmedlingens krav.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Linnéuniversitet i Växjö kallar det ett inbyggt systemfel. Hör också socialminister Göran Hägglund i Plånboken.  

Birgitta Olsson, vår nya konsumentminister berättar om sig själv som konsument och vilka konsumentfrågor hon tycker är viktiga. Och får man mindre pension om man gifter sig? Mikael Nyman svarar på dina frågor om pensioner.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista