P4 Kultur tar in på hotell

28 min

En stad, ett land, ett samarkand, en tillfällig plats för vila eller flykt. Ett rum att dra sig tillbaka i efter en dag fylld av arbete, upptäckt eller förlustelse. Hotellet finns med i våra liv, det är något speciellt och lite förhöjt från vardagen. Amanda Ooms möter Stry som arbetat som nattportier och Agneta, som växte upp på Drottninggatans Queens hotell som var pensionat när hon var liten. Vi berättar också om legendariska hotell Chelsea i New York, vi Q-testar Plastens hus i Perstorp och i Gajden får du tips om annorlunda övernattningsställen i Sverige. Hanna Felixon och Sanna de Mander har testsovit och samlat alla udda hotell - från kolarekojor i Gunnarskog till isigloos i Kiruna - i reportageboken Udda bon.

Kulturreporter Viktor Hariz jobbade som hotellstädare en gång i tiden och drömde om att något spännande och övernaturligt skulle hända på hotellet. Mer om det i hans krönika om filmer som utspelar sig på hotell, bl.a. The Shining av Stanley Kubrick och Barton Fink av bröderna Coen.

Hotel Chelsea är hotellet där man inte stannar för en natt - man flyttar in. Ett legendariskt konstnärstillhåll i New York i området Chelsea på Manhattan. Byggnaden uppfördes år 1884 och blev hotell år 1905. Sedan dess har en rad konstnärer, författare och musiker bott här. Bl.a. Leonard Cohen som skrev Chelsea Hotel # 2 - en sång du kan höra i programmet.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista