Ett avsnitt från EU-migranterna
24 min
Är Aaron och Nana också EU-migranter?
Tor 21 jan 2016 kl 10:35
Vad är egentligen en EU-migrant? Hur gör man för att bli mer rumänsk om man migrerat från Sverige till Rumänien?

I serien EU-migranterna följer vi de svenska journalisterna Aaron Israelson och Nana Håkansson som lämnat Sverige för att arbeta i Rumänien. Aarons plan är att starta en gatutidning i Bukarest, som skall säljas av fattiga på Bukarests gator, medan Nana gör sitt yttersta för att integrera sig så väl att hon kan försörja sig som kulturjournalist och proffsminglare i Bukarest. Samtidigt ger de oss helt nya perspektiv från Rumänien, ett land som i Sverige mest förknippas med korruption, fattigdom, personer som reser utomlands för att tigga samt diskriminering av den romska minoriteten. I programmet möter du ett Rumänien där en romsk medborgarrättsaktivist blivit integrationsminister, där kampen mot korruptionen slår hårt mot samhällets toppar och en bespottad form av rumänsk-romsk eurodisco plötsligt blivit den hetaste musiktrenden.

 

Programmet EU-migranterna produceras i Nana Håkanssons lägenhet i Bukarest och är en mix mellan köksbordstalkshow och reportageradio från gator och palats.

 

I första avsnittet diskuterar och problematiserar Aaron och Nana själva begreppet ”EU-migrant”. Ordet används oftast som en omskrivning för fattiga romer från främst Rumänien. Denna betydelse har nästan blivit allmänt vedertagen – men egentligen innefattar ordet alla de som utnyttjar EU:s fria rörlighet för att arbeta eller studera inom unionens gränser. 

 

Aaron och Nana träffar även Ciprian Necula, doktor i socialantropologi och på hemmaplan känd som romsk medborgarrättsaktivist. Numera är han vice minister för EU-fonder. På hans arbetsbord hamnar också minoritets- och integrationsfrågor. Necula berättar om hur det gick till när han blev den förste romen att ta plats i en rumänsk regering, som dessutom fick sitta kvar på sin stol efter att den förra regeringen dramatiskt avgick förra året. Necula ger Aaron och Nana några konkreta tips på hur de ska integrerera sig i det rumänska samhället.

 

Producent: Tommie Jönsson

Programserien EU-migranterna görs av produktionsbolaget Rundfunk Media för Sveriges Radio.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".