Ett avsnitt från Stil
54 min
Lauren Hutton – den udda modellen som höjde yrkets status, tack vare baseboll
Fre 22 jan 2016 kl 10:03
Inspirerad av den amerikanska basebolligan och deras lukrativa avtal förhandlade modellen Lauren Hutton till sig ett eget fett kontrakt 1973 – och fick framtida modellers arvoden att skjuta i höjden.

Lauren Hutton är idag 72 år och driver ett eget skönhetsföretag som specialiserar sig på makeup för mogna kvinnor. Hon gästspelar ibland fortfarande som modell, eller som musa. Men när hon först dök upp som modell under det sena 1960-talet betraktades hon som en udda typ, även om hon var lång och slank. Hennes utseende beskrevs som ”skevt”, på grund av en knölig näsa och skelande blick som, av outgrundliga anledningar, ansågs vara mer framträdande än hennes regelbundna drag, höga käkben och starka utstrålning.

Men Lauren Hutton skulle komma att bli en av USA:s mest framgångsrika modeller. När Vogue 1973 utsåg ”The American woman today” – smart, snygg och med verklig power – så var det henne man valde till omslaget. Hon kan än idag skryta med om att inneha rekordmånga Vogueomslag, tjugosex stycken. Flest av alla genom tiderna. Och det var genom sin enorma popularitet som hon samma år kunde skriva ett banbrytande kontrakt med, det då stora, skönhetsföretaget Revlon. Hur det gick till berättar vi om i veckans Stil.

I programmet tittar vi också närmare på den klassiska kamelhårskappan – ett plagg som på många sätt kommit att representera den moderna, yrkesarbetande kvinnan. Vi undersöker också hur det funkar med så kallade ”grillz”, en sorts tandprydnad i guld som kan variera i storlek – från enstaka guldtänder till hela rader av guld i över- eller underkäken. Och så besöker vi motorcykelklubben Rapido i Stockholm.

Veckans gäst är Camilla Åkrans, modefotograf.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".