Läkemedelstestet som slutade i katastrof

19 min

Efter ett läkemedelstest i Frankrike har en försöksperson avlidit med hjärnskador och flera andra har blivit skadade. Frågan är vad som hände och hur säkerheten ser ut för frivilliga försökspersoner.

Det var förra veckan som nyheterna kom om att ett läkemedelstest i Frankrike hade gått väldigt fel, och att en person avlidit och ytterligare fem skadats. Prövningen pågick i Rennes i nordvästra Frankrike och gällde en läkemedelssubstans som var tänkt att användas mot exempelvis vissa kroniska smärttillstånd.

Ann Marie Janson Lang, docent i neurovetenskap och verksam på enheten för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket, säger att sådana här allvarliga händelser är mycket ovanliga. Det menar även Anders Öhlén, vd för Svenska läkemedelsförsäkringen. Men det kan komma att dröja innan vi får veta mer om vad som gjorde att det franska läkemedelstestet kunde sluta så illa.

Julia Hellström, som tidigare har deltagit som frivillig försöksperson i en svensk läkemedelsstudie, säger att hon inte skulle delta i en liknande studie efter att ha hört om det som hände i Frankrike.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".