Johan Hakelius, Maja Aase och Jonathan Lindström

41 min

Johan Hakelius spanar Från en kaotisk samtid mot en klar och enkel framtid. Maja Aase säger farväl till mobilen. Jonathan Lindström ser äventyret i misstaget.

Veckans spanarpanel och spaningar:

Johan Hakelius: "Från en kaotisk samtid mot en klar och enkel framtid"

Den moderna tekniken har gjort det svåra lätt, men också det enkla, vardagliga förfärligt komplicerat, så besvärligt att det nu uppstått en längtan efter allt som verkligen är rakt och enkelt.

Maja Aase: "Farväl mobil" 

Mobilen som en gång gjorde oss till välinformerade, sociala atleter har nu gjort oss till ängsliga enstöringar. Men inom kort kastar vi den digitala fotbojan för att återigen lära känna oss själva i dagdrömmarnas fantasier, och i möten med medmänniskor av kött och blod.

Jonathan Lindström: "Äventyret ligger i misstaget"  

Förr tillhörde lotsarna våra hjältar. De förde allt som var viktigt i trygga hamnar. Men nu har vi fått massor av moderna "lotsar", digitala hjälpmedel och ”rådgivare” som inte sällan sätter oss på grund i vardagens oroliga vatten.
   Därför kommer snart en revolt mot alla moderna vägvisare. Inte minst mot bakgrund av att vi anar att det är först när vi gått ”vilse” som vi möter livets äventyr.


I Spanarna hör du en panel med tre ovanligt skarpsynta personligheter som försöker avläsa tendenserna i det vardagliga bruset, för att sedan presentera sina framtidsvisioner för dig. Allt, högt som lågt blandas i skön förening.

Programledare är Ingvar Storm

Spanarna sänds fredagar klockan 15.04, repris lördag klockan 00.02 och klockan 10.03, samt söndag klockan 21.03 i P1. 

Du kan också lyssna på programmet när du vill i vår app Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se 

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.39
    Lionel Hampton, Clark Terry, Ben Webster, Hank Jones, Milt Hinton, Osie Johnson - Trick Or Treat
    Album: You Better Know It !!!
    Kompositör: Manny Albam
    Bolag: IMPULSE
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".