Trött på matfusket?

93 min

Fusk med kravmärkt kött, tomater som förlorat i näring för att de växer så fort... Vad vet du egentligen om maten du stoppar i dig? Går det att äta gott - och samtidigt göra rätt?

Matskandalerna avlöser varandra. Tidigare i veckan avslöjades att hundratusentals kilo kött som spridits över Sverige som "kravmärkt svenskt kött från Gotland" i själva verket var uppblandat med utländskt kött. Och vi har också fått veta att tomaterna vi köper i affären växer så fort att de inte är lika nyttiga längre.

I kvällens Karlavagn fortsätter vi att diskutera det viktiga ämnet mat. Litar du på de stora livsmedelskedjorna eller köper du mat direkt från bonden för att vara säker på vad du stoppar i dig? Det är mycket att hålla reda på och ansvaret vilar tungt på oss konsumenter. Transfetter, E-nummer, besprutning...

Och är det inte farligt för oss som äter maten, så kan det vara skadligt för miljön eller för dem som producerar den. Palmoljan som används i margarin, kakor och choklad bidrar till skövlingen av regnskog. P1-programmet "Matens pris" rullar vidare och berättade i veckan att det krävs över 16 000 liter vatten för att odla ett enda kilo mandlar, vilket orsakar svår torka i Kalifornien.

Går det att äta utan att skada sig själv, miljön, eller de som tillverkar maten? Hur mycket tid, pengar och energi ägnar du åt att laga schysst mat till dig och din familj? Vad är sant och falskt i matdebatten?

Ring till Karlavagnen i kväll och prata matfusk och matens pris med Johanna Linder. Numret är 099-110 90.

Du kan redan nu skicka iväg ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se eller gå in på vår sida på Facebook eller på Twitter och Instagram @P4Karlavagnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".