När storken inte kommer

90 min

I kvällens Karlavagnen ska vi prata om ofrivillig – och frivillig – barnlöshet. Hur mycket fick du kämpa för att få barn? I kväll är vi nyfikna på din historia - om storken som aldrig kom.

En ny lag ger ensamstående kvinnor rätt till assisterad befruktning även i Sverige. Lagen träder i kraft den 1 april i år.

Från och med då behöver man alltså inte leva i ett parförhållande för att få samhällets hjälp med att skaffa barn. Många svenska kvinnor har tidigare rest till Danmark, där ensamstående länge haft rätt till assisterad befruktning. Vägen till att få barn blir därmed lite mindre komplicerad för  en del.

Men det där med att "skaffa barn" är inte alltid så enkelt som det låter, även om man är två. Många har fått kämpa länge innan det efterlängtade barnet kom. Hur var det för dig? Har du tagit hjälp av IVF eller adopterat? Gav du upp eller bestämde du dig helt enkelt för att aldrig skaffa barn? Ikväll är vi nyfikna på dina erfarenheter.

Enligt många är barn meningen med livet men alla delar inte den uppfattningen. De flesta tvingas ändå utstå frågor som ”när ska du skaffa barn då?” och ”nu börjar det väl bli dags för barn nummer två?”.

När man har uppnått en viss ålder, eller träffat en partner eller redan fått ett barn, så verkar många anse sig ha rätt att ställa den typen av frågor. Ska man behöva svara på dom? Frågor som dessutom har fått dig att känna dig som en egotrippad slöfock som inte gillar barn, när sanningen egentligen är att det inte går, eller att du helt enkelt inte vill ha barn.

Är man dessutom ensamstående eller lever i en samkönad relation är vägen till att skaffa barn lång, krokig och ibland helt omöjlig.

Den 9 oktober 2015 fick Sverige sitt första samkönade par som lyckats bli godkända för en internationell adoption. Har du försökt adoptera men aldrig lyckats? Är du mitt uppe i adoptionsprocessen eller har du precis fått hämta hem din älskade unge? 

Marcus Leifby vill höra om din väg till att bli förälder. Ring 099-110 90. Eller skicka ett mejl till karlavagnen@sverigesradio.se. Du kan också vara med i samtalet på Facebook eller höra av dig till @P4Karlavagnen på Twitter och Instagram. Programmet börjar klockan 21.40. Slussen öppnar 21.00.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".