Är det dags att flytta från Sverige?

28 min

Var går gränsen för hur mycket rasism en person tål under en livstid? Arash Dehvari har levt största delen av sitt liv i Sverige men tanken på att lämna landet dyker allt oftare upp i hans huvud.

I riksdagen idag sitter folkvalda politiker som vill bestämma vem som är svensk och vem som inte är det. Vem har egentligen bedömningsrätten över ens egna existens? Arash Dehvari ställer sig frågan själv och även till släkt och vänner i hans närhet.

Arash vänder sig till sin pappa, Malik, som redan har flytt en gång men då efter revolutionen i Iran. Situationen är långt ifrån densamma men vad har det betytt för Malik att lämna hemlandet bakom sig? Vad har han gått miste om och kan hans erfarenhet hjälpa Arash i sitt beslut ifall han ska stanna eller inte?

- Jag kommer ihåg i 90-talet när jag hade eget och en dag jag hade en kund, hon var som stammis hos mig, berättar Malik.

- Alla andra kunderna gick ut och hon kom fram till mig och så sa till mig: Kan jag ställa en fråga till dig? Då jag kunde inte så mycket svenska heller men jag sa sådär: ja, om jag kan svaret. Hade ni hus i ert hemland? Så jag stannade en liten stund, tänkte vad skulle jag säga och så jag sa: Vad tror du? Eller ser ut jag sådär att jag kommit från berget?

Arash kompis Shahab berättar:
- Det är det som är jiddret, what the fuck, ska man en en gång behöva prata om hur vi blir kränkta eller att vi blir kränkta? Alltså att blicken hela tiden är riktad mot oss. Vänd på blicken istället och kolla på vitheten och granska sig själv, istället för att vi ska bli granskade hela tiden.Vi ser aldrig det här tvärtom, hur är det att vara vit?

Programmet är gjort av Arash Dehvari.


 

  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista