Ett avsnitt från Nordegren & Epstein i P1
41 min
Att sjunga sig till svenskan, bärkassens framtid och promenadkompis = ny yrkesgrupp?
Tis 26 jan 2016 kl 15:04
Springschas, är det ett framtidsyrke i Sverige? Och kan sången vara en genväg till att lära sig svenska? Det och mycket annat frågar vi oss i dagens Nordegren & Epstein i P1.

Thomas Nordegren tycker att nyhetsläget är deppigt med akuta terrorhot i Europa, bunkerläkaren och krigshot och tänker därför försöka vara en positiv motkraft i flödet.

Vilka enkla jobb kan en person med knappa svenskkunskaper och låg utbildningsnivå få? Finanspolitiska rådets professor Oskar Nordström Skans gästar programmet i dag för att berätta om sin syn på detta. Till skillnad från Martin Gustavsson, KTH, som besökte oss förra veckan menar Finanspolitiska rådet att det finns belägg för att en ny låglönesektor krävs på den svenska arbetsmarknaden.

Nordegren & Epstein-publiken har redan föreslagit följande yrken: Springschas, lärarassistent, sjukhusstädare, park-badvakt, promenadkompis åt äldre, fågel- och fladdermusholkstillverkare, cykelparkeringsvakt och busskonduktör.

På Göteborgsoperan drivs just nu projektet 'Att sjunga sig in i Sverige'. Lär man sig språk lättare om man sjunger? Det tänkte Thomas också ta reda på i dag med hjälp av Hanna Griffiths, Göteborgsoperan, som är ansvarig för avdelningen Skapa där samarbetet med Röda Korset ingår och Qarin Franker, lektor i svenska som andraspråk.

Dessutom: Skärpning! Enligt en ny rapport från Konsumentföreningen är det både kundernas och butikernas fel att vi konsumerar så många bärkassar. En lösning skulle kunna vara flergångskassar i återvunnen polyester. Louise Ungerth, chef för Konsument & miljö på Konsumentföreningen Stockholm berättar mer.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Estrid Bengtsdotter

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".