P1 Kultur onsdag 27 januari

59 min

Vi uppmärksammar Förintelsedagen med samtal om skönlitterära skildringar och reser till Nigeria och undersöker de kulturella skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet.

Det är den 27 januari: Den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Det uppmärksammas på många sätt, på många platser, inte minst inom kulturlivet, både här på Sveriges Radio och i Sveriges Television, där man första gången visar Claude Lanzmanns dokumentär Shoah så som den ursprungligen är gjord - den är drygt 9 timmar lång och kan ses i sträck sedan klockan sex imorse på SVT Play. Gunnar Bolin gästar studion för ett samtal om skönlitterära förintelseskildringar.

Nigeria - om litteratur, om nord och syd, språk och läsning och om en särskild tradition av kärleksromaner och bilder. P1 Kultur gästas av Margareta Svensson, tidigare Afrikakorrespondent på Sveriges Radio, och nyligen återkommen från en reportageresa till Nigeria.

Cecilia Blomberg, konstansvarig på kulturredaktionen P1, kommenterar dagens nyhet att den kinesiske konstnären Ai Weiwei stänger utställning i Danmark i protest mot ny flyktinglag.

Dessutom: OBS-essän av Qaisar Mahmood, författare och kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet, om kulturarv i vardagen.

Programledare: Måns Hirschfeldt

Producent: Gunnar Bolin

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".