P1 Kultur fredag 29 januari

59 min

Möte med Leonardo DiCaprio som Oscarsnominerats för bioaktuella "The Revenant". Werner Herzog och svenska Sara Jordenö på Sundancefestivalen. Dagens OBS-essä om hur konsten beslöjats genom historien.

Med tolv Oscarsnomineringar - fler än någon annan film i år - är The Revenant en biopremiär som många sett fram emot och i helgen har den svensk premiär.

The Revenant är regisserad av Alejandro González Iñárritu som med filmer som Babel, 21 gram och Birdman blivit en av filmvärldens mer originella men kanske också mest mångsidiga regissörer.

Och nu har han tagit sig an en av de mest ikoniska filmgenrerna av de alla - den amerikanska västern. The Revenant är inspelad på plats i den Nordamerikanska vildmarken och det har snackats mycket om de tuffa arbetsförhållandena för skådespelarna, något som huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio är beredd att hålla med om. Frilansjournalisten Lotta Zachrisson träffade honom i New York.

Sundancefestivalen i USA går mot sin sista helg, den är ju den stora festivalen för amerikansk independent som en gång startades av Robert Redford.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Lisa Bergström är på plats och har kollat in två dokumentärskapare som bägge haft sina världspremiärer i Sundance under veckan som gått.

Svenska Sara Jordenö långfilmsdebuterar med filmen Kiki , om Vogueingkulturen i New York. Medan den hyperproduktive veteranen Werner Herzhog också visat sin "Lo and Behold Reveries of the Connected World" på festivalen.

I helgen drar Göteborgs filmfestival igång. En av de åtta filmer som tävlar om The Dragon Award och en miljon kronor är Grannys Dancing On The Table av Hanna Sköld. 

En barndomsskildring om en flicka som växer upp isolerat med sin pappa, en uppväxt som präglas av att han misshandlar henne - både psykiskt och fysiskt.

Från en studio i Göteborg gästar regissören och manusförfattaren Hanna Sköld till P1 Kultur.

I helgen så drar även den animerade serien om Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter igång på SVT:s Barnkanalen.

Serien, i 26 avsnitt, är producerad av den japanska Studio Ghibli - samma filmstudio som gjort filmer som Spirited Away och Min granne Totoro.

Yukiko Duke gästar studion för att tala om Ronja-satsningen. Hon är kulturjournalist, översättare från japanska, redaktör på tidningen Vi läser och konstnärlig ledare för litteraturfestivalen Stockholm Literature.

Programledare: Roger Wilson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".