Varför drunknar barnen?

29 min

För två år sedan, den 18 augusti 2008, räddade Jack Tuva från att drunkna. Då var Tuva Neideman tre år och Jack Ahlenius åtta. Jack berättar hur han räddade Tuva. Vi sitter på familjen Neidemans lilla brygga, i sjön Vällingen. Lyssna på Jacks och Tuvas berättelse: Den vanligaste dödsorsaken bland barn i Sverige i åldrarna 1 till och med 6 år är drunkning. Den näst vanligaste dödsorsaken i vårt land i åldrarna 0 till och med 17 år är också drunkning. Sommaren 2010 var en svart sommar, därför har Barnen den här veckan rubriken ”Varför drunknar barnen?” Titta också på vårt bildspel med bilder kring barn och vattenkunskap från Svenska Livräddningssällskapet! Längst ner på sidan!

Jag läser rapporten Varför drunkar barn?  från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en studie över barn som drunknat i Sverige 1998 -2007. Smärtsam statistik och analys, som bygger på polisutredningar och obduktionsprotokoll under de här åren. Jag har också fått ta del av några outhärdliga polisutredningar, polisutredningar från i somras. 

På kanten till Erikdalsbadets bassäng här i Stockholm träffar jag Karin Brand generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet, svarar på min fråga: Varför drunknar barnen?

- De vuxnas tillsyn brister, det är därför de små barnen som inte kan simma drunknar. Och när det gäller barn som är över 8 år och som är någorlunda simkunniga där överskattar både barn och vuxna barnens förmåga och vattenvana.

Hur kan drunkning vara den största och den näst största dödsorsaken bland barn i Sverige idag?

- Barn är kvicka och vi måste vara så otroligt alerta som föräldrar. Barn drunknar väldigt tyst. Det hörs ingenting. De faller i och sen är de borta, svarar Karin Brand.

Karin Brand efterlyser bättre rutiner när en skolklass åker på badutflykt. Hur många lärare och fritidsledare kan livräddning? Hur många kan hjärt och lugn räddning? Hur många vuxna är beredda att hoppa i? Många vuxna lever i en tro att det är någon annan som ska göra det. Det finns ingen annan, det finns bara den som är närmast och ser, säger Karin Brand.

Karin Brand påpekar också att simskola utanför den vanliga skolan inte är gratis, för många familjer kan det bli dyrt. Babysim är också dyrt, simkunnighet och vattenvana får inte bli en klassfråga, att det blir bara de som har pengar som har möjlighet att lära sina barn att simma och få vattenvana.

Jag läser i rapporten Varför drunknar barn? att både ensamstående föräldrar och invandrarfamiljer är överrepresenterade. Varför?

- I Sverige har vi väldigt mycket vatten och det gör att vi har en lång tradition av att kunna simma och umgås med vatten. Det är många  invandrarfamiljer som inte har det. Är du  t ex vid en badstrand eller en pool och har två barn så kan det vara ett barn för mycket att ta hand om. En vuxen per barn är alltid bra, säger Karin Brand.

Från Barnen den här veckan: Fler livräddare att lyssna på i förväg!

Under en simlektion i april på badet i Dalsjöfors hoppade Malin Nilsson Bylow 13 år, i bassängen och räddade en skolkamrat.  Reporter Lotta Brunmark från Radio Sjuhärad. 

Andrea Björs 6 år räddade sin kompis sommaren 2009 när de badade i en bassäng. Kompisen kom ut på djupt vatten; Andrea simmade dit och räddade henne, berättar hon för både Radio Dalarna och Radio Västernorrland.

Christoffer Sjölén, 11 år räddade sin lillebror Albin, 9 år. Båda från Matfors. Reporter vid sjön Marmen som är en del av älven Ljungan Johanna Vaktdal, Radio Västernorrland 

Vad tänker du när du lyssnar? Kommentera direkt eller skicka en e-post barnen@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista