Homoerotiska Tom of Finland, fåglarnas topplista och februariodling

41 min

Talgoxen toppar årets fågelräkning men gulsparven har fallit fem placeringar. Varför? Och hur startar hemmaodlaren våren i februari utan att riskera att grödorna dör innan de placeras ut?

Läder, svällande muskler och kön. Historien om den gayerotiska Tom of Finland ska nu bli film. I mitten av 1900-talet började konstnären Touko Laaksonen skapa illustrationer av män som ansågs smaklösa och dekadenta. Nu är de ikoniska och har influerat hårdrocksvärlden, gayrörelsen och Finland som nation. Nationalmuseums chef Berndt Arell berättar varför Touko Laaksonens konst är värd att uppmärksamma.

Louise Epstein undrar också om upphetsningen över Donald Trump och de andra möjliga presidentkandidaterna i USA bidrar till ett kunskapsmörker när det gäller EU? Behövs det kanske en het EU-podd?

Just nu pågår den årliga fågelräkningen och talgoxen toppar som vanligt men gulsparven har fallit fem placeringar. Vi frågar ornitologen Gigi Sahlstrand vad det kan bero på.

Dagarna blir ljusare och många längtar efter att börja odla. Men vad ska hemmaodlaren satsa på så att växterna inte hinner dö innan det är dags att plantera ut dem? Lise-Lotte Björkman som är trädgårdsrådgivare kommer och ger sina bästa råd.


nordegrenepstein@sverigesradio.se

 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".