Ett avsnitt från Vetandets värld
19 min
Antibiotikalarmet har väckt världen
Tis 02 feb 2016 kl 12:10
Frågan om resistenta bakterier ska diskuteras i FN:s generalförsamling i höst och nyligen enades 80 läkemedelsföretag om att en ny finansieringsmodell behövs för att få fram nya läkemedel.

Infektionsprofessor Otto Cars varnar fortfarande för resistensproblemen, men konstaterar att frågan står högre på dagordningen nu än tidigare.

– Politiskt har frågan lyft flera våningar bara det senaste året, säger han.

Många nya sätt att bekämpa bakterier när antibiotika slutar fungera håller på att utvecklas. Men de kan inte helt ersätta antibiotika, och det tar tid innan de kommer ut i användning, säger infektionsprofessorn Otto Cars.

– Det stora hotet nu är resistenta tarmbakterier, för där har vi sämst tillgång till nya antibiotika och de gamla håller på att ta slut, konstaterar Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vidUppsala universitet och initiativtagare till nätverket React.

De bakterierna kan nå oss genom livsmedel och dricksvatten och trivs när hygienen är dålig. Vi får ofta med dem hem från resor utomlands. Men det finns fler källor till resistenta bakterier, som exempelvis överdriven användning i vården och i djurhållningen.

– All onödig antibiotika måste bort i alla sektorer och spridningen måste minska. Det behövs alltså bättre hygien i sjukvård, i djurhållning, på slakterier och i samhället. Det går inte att peka på någon del som är viktigast, säger Otto Cars.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".